main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 april 2024 — 10:46

Rechtsgeleerde Afshin Ellian begrijpt niks van onderzoek kabinet naar demonstratierecht: ‘Halsema maakte een fout’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian kan er met zijn verstand niet bij dat het demissionair kabinet onderzoek doet naar het demonstratierecht. “Als je een burgemeester hebt die een verkeerde belangenafweging maakt, moet je niet denken dat er iets mis is met het demonstratierecht”, zegt Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Femke Halsema maakte een fout.”

Vrijdag maakten demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) bekend onderzoek te laten doen naar het demonstratierecht. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de grenzen van het recht opzoeken of overschrijden. Of waarbij andere grondrechten of de nationale veiligheid in de knel kunnen komen.

Onderzocht wordt of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen. De Jonge staat naar eigen zeggen voor het demonstratierecht, maar dat recht “biedt geen vrijbrief om doelbewust de regels te overtreden en de belangen van anderen aan te tasten”, benadrukt de minister.

Ellian vindt dat de bewindspersonen met het onderzoek een fout maken. “Het demonstratierecht is niet zomaar een grondrecht. Het is een essentieel aspect van de democratie. Het is wat ons scheidt van bijvoorbeeld de Russische federatie. Het is de manier waarop in een democratie vreedzame conflicten worden beslecht.”

Aan het demonstratierecht zitten grenzen, benadrukt Ellian. “Niks is absoluut.” Maar hij vindt het onnodig om onderzoek te doen naar het demonstratierecht, ook niet nadat recent verschillende demonstraties uit de hand liepen. “Lokale autoriteiten kunnen een belangenafweging maken. Terecht, want zij kunnen snel beoordelen of en hoe er gedemonstreerd moet worden.”

Femke Halesma

Ellian vindt dat burgemeester van Amsterdam Femke Halsema een fout maakte door demonstranten toe te staan tijdens de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in maart. “Die demonstranten moesten een stukje verderop gestationeerd worden, maar als je een burgemeester hebt die een verkeerde belangenafweging maakt, moet je niet denken dat er iets mis is met het demonstratierecht”, stelt hij.

Het onderzoek spitst zich toe op acties waarbij demonstranten de grenzen van de wet bewust opzoeken of zelfs overschrijden, zegt Yeşilgöz. Daarnaast wordt gekeken naar demonstraties waarbij grondrechten of de nationale veiligheid in het geding kunnen komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bezetten van delen van vliegvelden en de snelwegblokkades door klimaatactiegroep Extinction Rebellion.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Ook die kunnen nu al een halt worden toegeroepen, zegt Ellian. “Burgemeester kunnen bepalen dat snelwegen behoren tot cruciale wegen, bijvoorbeeld omdat hulpverleners zich moeten kunnen verplaatsen. Dan kan je bepalen dat snelwegen niet gebruikt mogen worden om te demonstreren.”

Koranverbrandingen

Binnen het demissionair kabinet leven ook zorgen over koranverbrandingen, meldde De Telegraaf eerder. Die zouden van Nederland een doelwit maken van terroristen. “Er is één iemand, die niet in Nederland woont maar in Duitsland. Hij komt hier in het weekend met zijn autootje, om iedereen te pesten en vrees aan te jagen door een koran in brand te steken”, doelt Ellian op Pegida-voorman Edwin Wagensveld.

“Willen wij in Nederland serieus een wet maken voor één persoon?”, vraagt hij zich af.  “De NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, red.) zegt: we worden internationaal een doelwit. We kunnen ook een doelwit worden omdat Geert Wilders in de Kamer zit, of omdat de Volkskrant een cartoon heeft gepubliceerd”, zegt Ellian.

In het onderzoek wordt nadrukkelijk gekeken naar Europese regels, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Een artikel uit dat verdrag kent volgens De Jonge “ruimere afwegingsgronden dan wij op dit moment in de Nederlandse wet hebben staan”, zei hij na afloop van de ministerraad vrijdag.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Ellian begrijpt de noodzaak niet, benadrukt hij. “Je hebt instanties: burgemeesters en de rechters. Die twee kunnen de belangenafweging maken wat de reikwijdte van het demonstratierecht zou moeten zijn in een bepaald geval.” Demonstraties voor woningen van politici en abortusklinieken “zijn problematisch”, maar “daar moet je maatregelen tegen nemen en daarvoor is een nieuwe analyse niet nodig”.

‘Fundamenteel recht niet ter discussie stellen’

Bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam op 4 mei gelden dit jaar verscherpte maatregelen, om spontane demonstraties te voorkomen. Volgens Ellian is dat een goed voorbeeld van hoe burgemeesters nu al kunnen ingrijpen. “Er is een noodbevel uitgevaardigd, de politie kan optreden. Wat ik daarmee wil zeggen: je moet niet de gebrekkige kwaliteit van burgemeesters, rechters of de politie als aanleiding zien om een fundamenteel recht ter discussie te stellen.”

Ellian doet ook een beroep op het gezond verstand. “We kunnen allerlei wetten maken, maar uiteindelijk moet je ook een publieke moraal hebben. Als er mensen zijn die voor Palestina of Hamas willen demonstreren, zou het gek zijn als ze niet begrijpen dat de sympathie voor beide groepen naar nul gaat als je op 4 mei demonstreert. Als ze het wel doen, zegt die groep dat ze weinig begrijpen van de Nederlandse samenleving.”

Lees ook: 

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer