Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Fietsenmaker wil fatbike niet meer maken: ‘Je kan hem zo weggooien’

Peter Visser

Een kapotte fatbike moet je niet repareren. Dat zegt fietsenmaker Jeffrey Beekhoven uit Amsterdam. Hij is niet de enige fietsenmaker die eigenaren van een fatbike liever de deur wijst. "Je kan hem net zo goed weggooien als hij stuk is."

Een fatbike is een elektrische fiets met extra brede banden, die oorspronkelijk is bedoeld als alternatief voor een mountainbike. Steeds meer vooral jonge fietsers rijden inmiddels op een fatbike, die voor overlast zorgt op de fietspaden. Eind vorige maand liet het demissionair kabinet weten dat het van plan is bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen strafbaar te stellen op de openbare weg. Maar daarmee wordt de fatbike niet verboden.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Die fiets heeft de Nederlandse straten inmiddels veroverd, maar fietsenmakers zijn daar alles behalve blij mee. Uit een rondgang van NH Nieuws blijkt dat verschillende fietsenmakers in Noord-Holland fatbikes niet meer willen repareren. Ze vinden de elektrisch aangedreven fietsen te gevaarlijk.

'Kwaliteit is gewoon niet goed'

Fietsenmaker Beekhoven begrijpt zijn collega's. "De fatbike is een paar jaar geleden in de markt gezet, in een zeer slechte kwaliteit. Alles kwam via AliExpress of Alibaba. Mensen bestelden het en het kwam naar Nederland, maar de kwaliteit is gewoon niet goed. Er waren geen binnenbandjes, geen buitenbandjes. We konden eigenlijk niks met die fiets", vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"Dat is alleen maar erger geworden, omdat er meer verkoop is ontstaan", verzucht Beekhoven. "Jeugdige rijders van twaalf, dertien jaar kregen zo'n fiets en daarbij kwam dat ze hem ook nog gingen opvoeren. Ze gingen harder dan 25 kilometer per uur en dat is natuurlijk niet toegestaan. Het levert gevaarlijke situaties op."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Sinds kort heeft de politie in Nederland een speciale rollerbank, waar naast scooters ook fatbikes en andere elektrische fietsen op worden gecontroleerd. Als het aan Beekhoven ligt, komen eigenaren van fatbikes niet meer bij hem aankloppen. "Als een onderdeel van deze fiets kapot is, en het is vaak niet één onderdeel, dan hoopt het zich op. Er is nu te veel keuze aan Chinese onderdelen. Daar kan je niks mee."

"Je kan hem net zo goed weggooien als hij stuk is", aldus Beekhoven.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau