Ziekenhuizen ontvingen miljoenen te veel coronatoeslag: ‘Waarschijnlijk een softwareprobleem’
Verschillende ziekenhuizen hebben in de afgelopen jaren te veel coronatoeslag gedeclareerd bij zorgverzekeraars. Het zou gaan om miljoenen euro’s per zorginstelling. Zo heeft de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar over 2022 en 2023 maar liefst 6 miljoen euro te veel aan coronatoeslagen gedeclareerd. Dat schrijft De Telegraaf.
Zorgverzekeraars onderzoeken momenteel om hoeveel ziekenhuizen, hoeveel fouten en hoeveel geld het gaat, meldt de krant. ”Het lijkt erop dat mogelijk meerdere ziekenhuizen na onjuiste declaraties te veel geld hebben gekregen. Dit is zorggeld waar verzekerden maandelijks premie voor betalen”, zegt een woordvoerster van Zorgverzekeraars Nederland in De Telegraaf.
Tijdens de coronacrisis moesten ziekenhuizen allerlei kosten maken om coronapatiënten te behandelen, terwijl verwachte inkomsten van uitgestelde behandelingen wegvielen. In 2020 is een aantal collectieve regelingen opgetuigd waarbij zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen, extra geld kregen. De angst was dat deze anders financieel zouden omvallen.
Extra geld
Ziekenhuizen konden toeslagen regelen voor een verpleeg- en een ic-dag. Een woordvoerster van Zilveren Kruis in de krant: ”Voor een verpleegdag waren namelijk meer mensen nodig, omdat verpleegkundigen niet zomaar van het ene bed naar het andere bed mochten”.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Ook konden ziekenhuizen extra geld declareren voor patiënten met Covid-19. Deze toeslag verviel als iemand naar de gewonde verpleegafdeling verhuisde. En daar ging het mis. Het blijkt dat de verplaatsing niet altijd goed werd geregistreerd, waardoor de toeslag doorliep. ”Er zijn Covid-toeslagen gegenereerd en gedeclareerd voor de gehele opnameperiode van de patiënt en niet alleen voor de Covid-zorg”, bevestigt een woordvoerder van het Alkmaarse NWZ.
Geen opzet
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen benadrukt in De Telegraaf dat er niet moedwillig verkeerd is gedeclareerd, maar dat een softwareprobleem waarschijnlijk de boosdoener is.
Het Alkmaarse NWZ gaat de zes miljoen euro terugbetalen. ”We zijn ons zeer bewust van het belang van zorgvuldig omgaan met publiek geld en van het belang om hierover ook transparant te zijn naar de samenleving en zorgverzekeraars. Daarom betalen wij vanzelfsprekend dit bedrag terug. Dit zal worden verwerkt in de jaarrekening van 2023.”
Lees ook:
Eerste coronabesmetting alweer vier jaar geleden, maar kans op een nieuwe pandemie is ‘reëel’
Door: Michiel van Renselaar
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Van Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meer