Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Amsterdam experimenteert met fatbikes en elektrische fietsen op de rijbaan: ‘Kan frustrerend zijn voor automobilist’

Michiel van Renselaar

Amsterdam start donderdag met een proef waarbij 'snelle fietsers' op bijvoorbeeld een fatbike of elektrische (bak)fiets in twee straten kunnen uitwijken naar de rijbaan. Het gaat om de Eerste Constantijn Huygensstraat en de Bilderdijkstraat, beide in stadsdeel West. De gemeente wil bekijken of de proef, die tot en met 19 juli loopt, helpt om de veiligheid op fietspaden te vergroten.

''We vragen fietsers op het fietspad niet harder te rijden dan 20 kilometer per uur. Wie harder wil kan uitwijken naar de rijbaan'', vertelt verkeerswethouder Melanie van der Horst in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

''We kunnen deze proef uitvoeren omdat we in december op veel autowegen over zijn gegaan naar een maximumsnelheid van 30 kilometer. Daardoor kun je makkelijker fietsen en auto's mengen'', vervolgt Van der Horst.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Volgens de wethouder durven steeds meer Amsterdammers niet meer te fietsen in de stad. "Eerder al hebben we met succes de snorfietsers naar de rijbaan verplaatst, waardoor het fietspad rustiger werd. Maar door de snelle opkomst van verschillende elektrische fietsen is het nu weer nodig om ruimte te maken op het fietspad voor mensen die langzamer rijden.''

Frustrerend

Fietsende voorbijgangers zijn te spreken over de proef. ''Alleen voor de automobilist gaat het frustrerend zijn, want het gaat voor hen veel langer duren'', merkt een vrouw op een bakfiets op.

Het Rijk is momenteel bezig met de regels rondom elektrisch fietsen, waarbij ook wordt gekeken naar een eventuele maximumsnelheid en minimumleeftijd. "De inzichten uit deze proef worden meegenomen in de gesprekken met het Rijk", aldus Amsterdam.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau