Treinpersoneel trekt geweld niet meer: ‘Ik kreeg een fles naar mijn hoofd gegooid’
Treinpersoneel is het toenemende geweld dat bovendien vaak ook nog ernstiger van aard is dan voorheen, meer dan zat. Komende zaterdagavond zullen de treinen drie minuten stil worden gezet als 'symbolische' schreeuw om hulp.
Afgelopen weekend was de druppel voor personeel op de trein. Een vrouwelijke conductrice werd door een groep jongens van de trap geduwd waarna ze haar arm brak. En het incident staat niet op zichzelf. Het geweld tegen machinisten en conducteurs neemt, ondanks verwoede pogingen, alleen maar toe. In 2022 steeg het aantal incidenten met 30 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, en in 2023 was er opnieuw een stijging van 8 procent.
Brandbrief
Het geweld tegen de conductrice was de druppel en zette de vakbond er wederom toe aan om een brandbrief te sturen naar het demissionaire kabinet én om personeel op te roepen om de treinen stil te zetten komende zaterdag. NS-directeur Wouter Koolmees staat vierkant achter de actie. "Bedenk met je actie wat je onze collega's aan doet", zegt hij met klem bij Op1.
Tekst gaat verder onder de X.
Marian Boellaard werkt al jaren als conductrice op de trein en merkt dat de incidenten haar opbreken. "Ik stond een keer 's avonds op het perron en toen hoorde ik iets langs mijn hoofd suizen. Dat was dus een drankfles die naar mijn hoofd werd gegooid."
Tekst gaat verder onder de X.
Beveiliging
Personeel van de trein zou graag meer beveiliging zien. Dat geld zowel op de perrons als in de trein. De boa's moeten meer rechten krijgen op het gebied van identiteitscontrole en niet terugtrekken bij geweldsincidenten. Daarbij willen ze een campagne ter bevordering van respect voor publieke functies en dat aangiftes van OV-personeel bij agressie en geweld zwaarder wegen.