Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Jesse Klaver (GL-PvdA) over kritiek op miljardensteun Oekraïne: ‘Niet gebruikelijk dat kabinetsbesluiten worden gedeeld met formatietafel’

Rick Hartkamp

Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA Jesse Klaver begrijpt niet dat de formerende partijen kritiek uiten op de miljardensteun aan Oekraïne door het demissionaire kabinet. Het kabinet maakt dit jaar 1 miljard euro extra vrij voor militaire hulp. Volgens Klaver is het helemaal niet gebruikelijk dat zulke kabinetsbesluiten worden gedeeld met de formatietafel. "We worden allemaal op hetzelfde moment op de hoogte gesteld."

Klaver spreekt uit ervaring, omdat hij zelf ook meerdere keren aan de formatietafel heeft gezeten. "Het zijn gewoon politici, net zoals ik dat ben in het parlement. Iedereen in Den Haag wist dat dit er vroeg of laat aan zat te komen", stelt hij in het televisieprogramma Op1 op NPO 1.

Demissionair premier Mark Rutte deelde vrijdag via X dat volgend jaar nog eens 3 miljard euro wordt gereserveerd voor militaire steun aan Oekraïne. In de Tweede Kamer is een grote meerderheid, alleen zorgt het nieuws voor onrust aan de formatietafel, omdat de overheidsfinanciën een belangrijk thema is.

Niet alleen de formerende partijen, maar ook de informateurs waren verrast door het nieuws dat er miljarden euro's worden uitgetrokken voor Oekraïne. Ze zijn bang dat hierdoor de begrotingsbesprekingen voor een toekomstige coalitie alleen maar moeilijker worden gemaakt.

Tekst gaat verder onder de X:

'Ordergrootte kon je wel bedenken'

Klaver drukt het demissionaire kabinet op het hart dat ze moeten blijven regeren als het gaat om hulp aan Oekraïne. De kritiek op de uitgaven zit het Kamerlid dan ook dwars. "De ordergrootte van de bedragen kon je ongeveer wel bedenken."

Maandag volgt er verdere tekst en uitleg tijdens de presentatie van de voorjaarsnota, de bijstelling van de lopende begroting en de financiële vooruitblik voor 2025, gepresenteerd door het ministerie van Financiën. Het huidige demissionaire kabinet zet hiervoor de globale lijnen uit, terwijl de vier formerende partijen de keuzes die nu worden gemaakt nog tot september kunnen terugdraaien. Pas dan moet de begroting definitief worden gemaakt.

Tekst gaat verder onder de X:

Europese verkiezingen

Op de vraag of Klaver vertrouwen heeft in de Europese verkiezingen dit jaar, uit hij ook zijn zorgen. "Ik heb er geen vertrouwen in dat de verkiezingen zonder Russische inmenging zullen verlopen. Omdat we weten dat, en dat hebben we in het verleden gezien, Rusland er belang bij heeft om dit soort verkiezingen te beïnvloeden."

Klaver stelt dat Rusland graag partijen die aan de extreemrechtse kant van het politieke spectrum zitten ziet winnen, omdat zij "behulpzaam zijn met het verspreiden van Kremlinpropaganda in Europa". Volgens de GroenLinks-PvdA'er vraagt dat om "enorme weerbaarheid van onze democratie" en moeten we deze verkiezingen "echt beschermen".


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau