main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 april 2024 — 10:40

Gemeenten extra alert tijdens dodenherdenking: ‘Je zakt door een morele grens als je je niet kunt beheersen’

Gemeenten zijn extra alert op mogelijke verstoringen van de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei. ”Als je je die ene dag niet kunt beheersen, vind ik dat je door een morele grens wegzakt. Dan weet je niet meer wat je aan het doen bent. Het is ook heel erg dom”, oordeelt rechtsgeleerde Afshin Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De gemeente Utrecht noemt onder meer de situatie in de Gazastrook als reden waarom de stadsherdenking op het Domplein extra aandacht krijgt. De gemeente Wageningen houdt rekening met “eventuele (spontane) demonstraties. We bereiden ons hierop goed voor”, zegt een woordvoerder.

Utrecht noemt de extra aandacht “vanzelfsprekend gezien alles wat er in de wereld gebeurt”. Over mogelijke maatregelen zoals meer beveiliging wil een woordvoerster van de gemeente niks zeggen.

Morele basis

”Het is ontzettend ernstig”, vindt Ellian. ”Je ziet dat conflicten elders in de wereld geïmporteerd worden naar Nederland. Je ziet ook dat een deel van de oorspronkelijke Nederlanders niet meer snapt waarvoor we stilstaan op 4 mei. Het legt een morele basis. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is ook een juridische basis gelegd voor de wereld waarin we nu leven. Mensenrechten, menselijke waardigheid, dat soort zaken.”

 Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Ellian wijst erop dat er nog Holocaustoverlevenden zijn. ”We moeten respect tonen. Het is één dag. Daarna heb je 364 dagen om te schreeuwen en te zeggen wat je denkt.”

Protesteerders die juist op 4 mei aandacht willen vragen voor de situatie in Gaza zijn dom bezig, vindt Ellian. ”Als je Palestijnen impopulair wil maken, dan moet je op zo’n dag protesteren. De demonstratie bij het Holocaustmuseum heeft de sympathie voor de Palestijnen geen goed gedaan. Daarmee bewijs je dat sentimenten tegen Joden heviger zijn dan het vinden van oplossingen voor de misère in de Gazastrook of elders.”

Jodenhaat

Andere gemeenten met grote herdenkingen, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Amersfoort, melden dat de voorbereidingen in volle gang zijn. De gemeenten willen nog niet zeggen of er extra maatregelen genomen worden.

In Den Haag en Amersfoort uitten raadsleden onlangs zorgen over antisemitisme en mogelijke verstoringen van de dodenherdenking. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) meldde deze week dat het aantal incidenten met Jodenhaat in Nederland vorig jaar sterk is toegenomen.

Voor de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is het Nationaal Comité 4 en 5 mei in gesprek met de lokale driehoek van politie, gemeente en Openbaar Ministerie. “Ieder jaar zijn er veel veiligheidsmaatregelen rond de Dam”, zegt een woordvoerster van het comité over mogelijke maatregelen. “Dat is niet iets nieuws, maar de ontwikkelingen van de afgelopen tijd nemen we daarin altijd mee.”

Lees ook:

CIDI ziet Jodenhaat explosief toenemen: ‘Een dieptepunt’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer