main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 april 2024 — 08:53

Moet de kinderopvangtoeslag helemaal verdwijnen? ‘Het is nu erg complex’

De kinderopvangtoeslag zorgde voor een van de grootste politieke schandalen in de geschiedenis en bezorgt menig ouder nog altijd slapeloze nachten. Demissionair minister voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip (CDA) werkt aan een nieuwe vorm om de kinderopvangtoeslag te regelen. Volgens econoom Jasper van Dijk is het beter als ouders rechtstreeks de kinderopvang betalen, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Econoom Van Dijk legt uit dat de hoogte van de kinderopvangtoeslag zo complex is, omdat het van veel verschillende factoren afhangt. “Het hangt af van hoeveel jij en je partner verdienen, hoeveel kinderen je hebt, hoe vaak die naar de opvang gaan en of je werkt. Al die factoren maken het best ingewikkeld om in te schatten of je recht hebt om het aan te vragen.”

“Daarbij is het ook nog zo dat jij als ouder verantwoordelijk bent”, benadrukt Van Dijk. “De bal ligt bij jou om die aanvraag goed te doen en om alle informatie te hebben. Dan wordt gecontroleerd bij de opvang hoeveel uren je kind er is geweest, maar jij bent daar verantwoordelijk voor. Dat geeft risico’s.”

Dit resulteerde in sommige gevallen uiteindelijk in de beruchte Toeslagenaffaire. Een verkeerd getal kan desastreuze gevolgen hebben.

Arbeidseis moet weg

In de kinderopvangtoeslag gaan miljarden euro’s om. “Als je dat onafhankelijk wilt maken van bijvoorbeeld inkomen, moet er geld bij. De vraag is of dat geld goed besteed is. Aan wie ga je dat geld dan geven? Daar is veel discussie over”, vertelt de econoom.

Volgens Van Dijk zou het enorm helpen “als je rechtstreeks de kinderopvang betaalt”. Om dat voor elkaar te krijgen moet de regelgeving eerst minder complex worden, bijvoorbeeld door het afschaffen van de arbeidseis. “Dat houdt in dat je alleen gebruik kunt maken van goedkope kinderopvang of die toeslag als beide ouders werken.”

Die arbeidseis heeft twee grote nadelen, vertelt Van Dijk. “Ten eerste is het zo dat de kinderen die het meeste baat hebben bij de kinderopvang, kinderen zijn die meestal één ouder hebben die niet werkt. Dat zijn vaak mensen met een lagere sociaaleconomische status. Die kinderen wil je juist in de kinderopvang hebben. Ook voor die kinderen zelf. Dat is goed voor hun ontwikkeling en vaak gaan ze eerder naar een hogere opleiding toe.”

“Het andere is: de arbeidseis is het alles-of-niets-criterium”, vervolgt de econoom. “Dat betekent dat als blijkt dat je er niet aan voldoet, je alles moet terugbetalen. Dat zijn de heftigste regels om te hebben en daar moet je van af.”

Moeten vermogende gezinnen ook goedkope kinderopvang krijgen?

Van Dijk ziet dat Van Gennip goede stappen zet. “Ze willen die aanspraak op de kinderopvangtoeslag verruimen. Dat betekent in ieder geval dat de mensen iets meer toeslag krijgen en dat de groep mensen die de hogere toeslag krijgt groter wordt. Ik denk dat dat een goede stap is, want dat voorkomt een deel van die terugvorderingen.”

De econoom twijfelt daarentegen of ook de allerhoogste inkomens goedkope kinderopvang moeten krijgen. “De vraag is hoeveel die mensen daardoor extra gaan werken. Is dat geld dan goed besteed? Kunnen we dat geld dan niet beter inrichten op andere manieren om mensen meer aan het werk te krijgen of om kwetsbare kinderen te helpen?”

Lees ook:

Je toeslagen checken via een app moet zorgen voor nieuwe ‘affaire’ wegnemen

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer