Alle Gelderse veehouders kunnen met subsidie een wolfwerend hek krijgen, maar is het genoeg?
Op de Veluwe wonen inmiddels zo'n zeven roedels met wolven. Vanwege de Europese beschermde status mag er niet op de beesten worden gejaagd. Boeren moeten dus nog beter hun vee gaan beschermen, maar voor hoelang heeft dat nog zin? "Op de lange termijn is bewezen dat de wolf gaat leren", vertelt schapenhouder Erik van Norel in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Het aantal doodgebeten schapen op de Veluwe neemt toe. Verschillende gemeenten in de provincie Gelderland boden daarom veehouders al aan om met subsidie een wolfwerend hek te plaatsen. Nu kunnen alle boeren in de provincie zo'n subsidie aanvragen. Op de wolfwerende hekken komt veel meer stroom te staan dan op andere hekken. "Die moet ervoor gaan zorgen dat die de wolven gaat tegenhouden", zegt Van Norel.
De schapenhouder heeft ook al zo'n raster geplaatst om zijn schapen te beschermen. "Het is wel de vraag hoelang dit gaat helpen. Op de lange termijn is bewezen dat de wolf gaat leren", verzucht hij. "Dan zal hij op een gegeven moment toch ergens een gaatje vinden waardoor hij weer binnenkomt."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!
Populatie beperken
CDA-senator Madeleine van Toorenburg, te gast in de studio van Goedemorgen Nederland, vraagt zich af "of er in Nederland ruimte is voor zoveel roedels wolven. Ik denk het niet."
Van Toorenburg denkt dat uiteindelijk de wolvenpopulatie in Nederland beperkt zal moeten worden. "Dat is een Europese discussie. Die moeten we voeren, want van de week zagen we al dat zo'n slim beest door zo'n kokertje van een das heen ging. Het is een prachtig gezicht, maar dat beest is gewoon heel slim."