Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kevin was verslaafd aan medicijnen: ‘Onder invloed de auto instappen en iemand doodrijden? Het boeide mij niet meer’

Oneigenlijk medicijngebruik komt steeds vaker voor. Er is zelfs een hele markt voor. Mensen van jong en oud kunnen gemakkelijk aan pillen komen, zonder een recept van hun huisarts. Zoals Kevin, die verslaafd raakte aan het gebruik van pijnstillers. "Ik vrat 30 pillen per dag, zo achter elkaar weg", zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Zo'n tien jaar geleden zocht Kevin een manier om van zijn stress en lichamelijke pijn af te komen. Via via kreeg hij zijn eerste medicijn te pakken: Diazepam. "Dat ben ik toen gaan slikken en het werkte best goed", vertelt hij. Het smaakte naar meer en verrassend genoeg kon hij vrij simpel aan allerlei soorten pillen komen, zonder dat hij hier een recept voor had. "Diazepam, Oxazepam, Xanax, Oxycodon", somt hij op.

'Het maakte mij geen worst meer uit'

Kevin kwam aan deze medicijnen via 'een soort heler' zegt hij. "Dat was een jongen die voor zijn werk huizen ontruimde. Vaak van ouderen, die een hele waslijst aan medicijnen hebben." De toegankelijkheid naar deze medicijnen was zo eenvoudig, dat Kevin er langzaam maar zeker verslaafd aan raakte. "Ik slikte op een gegeven moment 300 milligram Diazepam op een dag. Dat waren pilletjes van tien milligram, dus dat waren gewoon 30 pillen. Die vrat ik achter elkaar weg."

De verslavende werking voor Kevin was dat het al zijn zorgen en stress wegnam. "Dat was ook terug te zien in mijn gedrag, suïcidaal gedrag", vertelt hij. "Ik stapte zwaar onder invloed de auto in, met gevaar voor anderen. Het interesseerde me allemaal niet meer. Als ik zelf maar lekker in mijn vel zat." Kevin vertelt dat hij bijna geen enkele emotie meer had. "Ik stapte de auto in en kon een kind doodrijden. Op dat moment maakte mij dat geen worst uit. Ik was nergens meer bang voor."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Uiteindelijk wist Kevin van zijn verslaving af te komen, met dank aan zijn omgeving. "Mijn moeder was elke dag aan het huilen. Mijn vader was bezorgd, elke dag weer. Omdat de mensen om mij heen zo verdrietig waren en zich zorgen maakten om mij, ben ik - omdat ik goed wilde doen voor hen - ermee gestopt."

Oneigenlijk gebruik

Net zoals Kevin, kan ook Lisa via een eenvoudige weg aan medicijnen komen die niet aan haar zijn voorgeschreven. Lisa heeft medicijnen nodig omdat zij gediagnosticeerd is met ADHD en zich soms moeilijk kan concentreren.

Daarmee is zij naar de huisarts gestapt, maar die schreef haar medicijnen voor die geen werking hadden. Dus nam zij het heft in eigen handen. "Via een oud-huisgenoot kon ik ADHD-medicatie gebruiken. Dat was in eerste instantie methylfenidaat. Later heb ik dexamfetamine gebruikt en dat werkte beter voor mij."

Via een huisgenoot, dus niet via haar huisarts, komt Lisa aan haar gewenste medicijnen. Ze zegt dat de huisarts in eerste instantie wel dexamfetamine aan haar gaf, maar "dat doen ze niet meer, omdat het duurder is", legt Lisa uit. "Ze schrijven dus nu standaard methylfenidaat voor. Dan is het vervolgens afhankelijk van je zorgverzekeraar of ze het überhaupt vergoeden, indien methylfenidaat niet voor jou werkt."

Illegale markt

De verhalen van Kevin en Lisa verschillen van elkaar, maar wat overeenkomt, is dat zij allebei zonder recept relatief eenvoudig aan medicijnen kunnen komen. Sterker nog, er is een enorme (illegale) markt voor. Veel medicijnen die je bij de apotheek niet kunt afhalen zonder een recept, zijn makkelijk online te verkrijgen. Tot grote zorgen van Ruud Coolen van Brakel, directeur Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Hij omschrijft deze ontwikkeling als een ronduit slechte zaak. "Het is niet voor niets dat die middelen alleen op recept verkrijgbaar zijn. Dat heeft er alles mee te maken dat er altijd een balans is tussen de werkzaamheid van een middel en de mogelijke schadelijkheid. Als die mogelijke schadelijkheid groot is, dan is het middel alleen op recept verkrijgbaar. Dat spreekt voor zich", waarschuwt hij.

Stand van Nederland: Generatie Next gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.

Volgens Coolen van Brakel is de medicijnhandel op internet enorm. "Alles wat je je kunt voorstellen, wordt aangeboden", vertelt hij. Het is echter moeilijk om websites die medicijnen illegaal aanbieden op te rollen. "Het zijn buitenlandse websites. Uiteraard met prima Nederlandse teksten, dus er wordt door Nederlanders aan meegewerkt. Het is moeilijk ertegen op te treden, want zodra je er één uit de lucht haalt, is er morgen weer een ander in de lucht."

'Van de vrachtwagen gevallen'

Hoe deze dealers aan de medicijnen komen? Coolen van Brakel kan een aantal zaken opnoemen. "Soms zijn het medicijnen die ooit op recept zijn voorgeschreven, maar vervolgens niet gebruikt zijn en verhandeld worden. Soms zijn het nagemaakte of een beetje aangepaste middelen. Zoals je dat bij drugs ook ziet. Soms zijn ze 'van de vrachtwagen gevallen'."

Een echte oplossing om dit tegen te gaan, is er tot grote zorg van Coolen van Brakel nog niet. "Er wordt zoveel geld mee verdiend, dus het is niet gek dat daar zo creatief mee wordt omgegaan."

Pillen, pillen, pillen. Bijna iedereen kan zijn medicijnkast spekken met allerlei verschillende medicijnen, zonder dat zij daar een recept voor hebben gekregen van de huisarts. Wat zijn de gevolgen van oneigenlijk medicijngebruik en wie gaat er schuil achter deze illegale markt? Kijk zaterdag om 22.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next, op NPO 2.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau