Snap jij de Nutri-Score? ‘Kies nou vaker voor die gezondere keuze’
Demissionair staatssecretaris voor Volksgezondheid Maarten van Ooijen (ChristenUnie) start met een campagne om consumenten beter bewust te maken van de Nutri-Score. Nog altijd is er te veel verwarring over het logo met letters A tot en met E. Want hoe kan een zak chips bijvoorbeeld een B-score krijgen en een vruchtensapje een C-score?
"Heel vaak worden we verleid, zonder dat we het doorhebben, om vaak de ongezonde keuze te maken. Het product is makkelijk te vinden of mensen hebben het veel in reclames gezien", legt Van Ooijen uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dit helpt om vaker voor de betere samenstelling te kiezen." Van Ooijen benadrukt dat het voornamelijk bedoeld is om de gezondere keuze te maken binnen een bepaalde productgroep.
De Nutri-Score loopt van A tot en met E, waar A een betere samenstelling is en E is een slechtere. "Het gaat niet om gezond of ongezond", aldus de demissionair staatssecretaris.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.
De Nutri-Score is bedoeld als hulpmiddel voor de consument om te helpen kiezen. "Ontbijtgranen zijn een goed voorbeeld. Daarvan heb je gezondere en betere varianten en slechtere varianten. Het is heel moeilijk als je snel op zaterdagochtend of op woensdagavond door de supermarkt loopt om de variant te kiezen die ook nog gezonder of beter is."
Btw afschaffen is niet haalbaar
Een andere manier om consumenten te overtuigen om gezondere keuzes te maken is door die keuzes goedkoper te maken. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, vertelt de demissionair staatssecretaris. "We kunnen als overheid dingen belasten met accijnzen of btw, maar dingen goedkoper maken is ingewikkelder, omdat je geen manier hebt om het goedkoper te maken."
Eerder werd gekeken naar het afschaffen van btw op groente en fruit, maar ook daar heeft Van Ooijen zich tijdens zijn ambtsperiode lelijk op verkeken. "De btw eraf halen is heel ingewikkeld. Het is een goed idee, maar minder uitvoerbaar dan dit logo."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Fabrikanten kunnen scores manipuleren
Toch klinkt ook kritiek op de Nutri-Score. Fabrikanten kunnen hun productsamenstelling dermate manipuleren om een betere score af te dwingen. "Het is op zich waar", reageert Van Ooijen. "Als je heel veel groente of fruit zou toevoegen aan een product met een relatief ongezonde of slechtere samenstelling, dan kan die natuurlijk omhoog gaan in de waardering. Dan kan je bijvoorbeeld een C of een B krijgen."
Fabrikanten zijn er volgens Van Ooijen wel bewust mee bezig, maar legt uit dat het niet heel makkelijk is om de score van het product te verbeteren. "We proberen de eisen zo hoog te hebben, dat je niet met kleine stapjes in betere categorieën belandt."