Nederlanders verliezen honderden euro’s door cyberfraude, dit kun jij ertegen doen
‘Pap, ik heb wat geld nodig. Kun je 250 euro overmaken?’ Per jaar krijgen duizenden Nederlanders dit soort appjes en nog altijd trappen mensen er in. Cybersecurity-expert Inge Bryan waarschuwt: trek nooit je portemonnee. “Het wordt digitale fraude genoemd, maar het is gewoon oplichting. Een ouderwetse babbeltruc.”
Met de actie ‘Echt niet vandaag’ hoopt de politie in Oost-Nederland mensen vandaag te waarschuwen voor digitale fraude. Bryan juicht het initiatief toe. Ook zij probeert mensen weerbaar te maken tegen phishing en andere vormen van online oplichting. Volgens de IT-kenner wordt het probleem nog altijd onderschat. “Het feit dat iemand niet voor je deur staat, maar zich meldt via bijvoorbeeld Whatsapp, maakt het niet anders.”
Vaak doen digitale dieven zich voor als een bekende. “Trap er niet in. Controleer het”, zegt Bryan in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Vraag bijvoorbeeld: ‘Waar ben je? Dan kom ik naar je toe’. Je onderbuikgevoel volgen is belangrijk. En laat je nooit onder druk zetten.”
Er zijn manieren om te controleren of een berichtje echt van je zoon of dochter is. “Bericht ze via een ander communicatiekanaal. Dat noemen we out of band. Bijvoorbeeld: als je een sms’je krijgt van iemand die zegt je kind te zijn, bel je kind dan. Op die manier kan je verifiëren: klopt dit wel?”
Ze benadrukt: “Maak nooit zomaar geld over, ook niet als een berichtje van je kind lijkt te komen. Als er echt iets aan de hand is, komen ze wel via een andere manier op de lijn.”
Mkb’ers
Niet alleen particulieren krijgen te maken met online fraude. Ook mkb’ers worden slachtoffer. “Naar schatting gaat het om één op de vijf”, zegt Bryan. “Mkb-bedrijven besteden vaak hun IT uit en kijken er dan niet meer naar om. Maar als mkb’er moet je blijven nadenken over je IT. Stel je voor: wat zou ik doen als ik opeens mijn hele IT-huishouden kwijt ben en bereid je daarop voor.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Haal bijvoorbeeld je klantenbestand offline, tipt Bryan. “Stel dat criminelen je personeelsbestand of klantenbestand stelen, dan nemen ze niet eens meer de moeite om ransomware uit te rollen. Ze zeggen: ‘Hier zijn de gegevens, we gaan het morgen publiceren als je niet betaalt’. Stel dat je binnenhuisschilder bent. Dan gaat het om privéadressen van klanten die op straat komen te liggen. Nou, dan ben je al je klanten kwijt.”
“En alsjeblieft, zet twee-factor-authenticatie aan. Dat is superbelangrijk”, drukt Bryan ondernemers op het hart. “Dat betekent dat als je ergens inlogt, je via je telefoon een bevestiging moet geven. Als mensen dat doen, hebben we negentig procent van de strijd al gewonnen.”
‘Groter dan criminaliteit in winkelstraat’
Ook voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof onderstreept het belang van digitale veiligheid. “Cybercrime is een enorm probleem. Ik denk dat veel mensen niet weten dat het qua omvang al groter is dan de criminaliteit in de winkelstraat. Het is voor heel veel mkb-ondernemers een grote uitdaging.”
Veel ondernemers die het slachtoffer worden van cyberfraude, schamen zich, zegt Vonhof. “Ze voelen zich een beetje dom en doen daarom soms zelfs geen aangifte. Voorop gesteld: het is niet dom, het kan iedereen overkomen. Maar je kan wel heel veel doen om te voorkomen dat die crimineel bij je binnenkomt. Zorg dat je wachtwoorden en back-ups op orde zijn en zet twee-factor-authenticatie aan.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Vonhof roept ondernemers op aangifte te doen als ze zijn opgelicht. “Zorg dat iedereen weet wat er speelt, wat er aan de hand is, zodat we de boeven ook echt kunnen pakken.” Hij vraagt ondernemers een kijkje te nemen op de website van MKB Nederland en echtnietvandaag.nl. “Daar vind je heel veel informatie over wat je als mkb-ondernemer kan doen om te voorkomen dat jij gehackt wordt.”
Eerder maakte WNL Haagse Lobby deze aflevering over de gevaren van hacks. Luister de podcast hier:
Lees ook:
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
In de Kantine bij de onthulling van de Domtoren in Utrecht
Vicepremier Eddy van Hijum zondag bij Rick Nieman
Tijdens de hit-and-run-acties gericht op Israëlische supporters in de nacht van donderdag op vrijdag heeft de politie geen enkele aanhouding verricht. De aanhoudingen die wel…
Lees meerBurgemeester van Utrecht Sharon Dijksma noemt het geweld in Amsterdam na de wedstrijd Ajax – Maccabi Tel Aviv donderdagavond een “ongekende uiting van antisemitisme”. De…
Lees meerNederland telt 660 bedrijven die het predicaat ‘koninklijk’ mogen voeren en nog eens 730 bedrijven die zich ‘hofleverancier’ mogen noemen. Hoewel die termen ouderwets klinken,…
Lees meerPremier Dick Schoof gaat komende week niet naar de klimaattop in Azerbeidzjan, laat hij weten op X. “Vanwege de grote maatschappelijke impact van de gebeurtenissen…
Lees meerNog vier mensen zitten vast na de gewelddadigheden in Amsterdam in de nacht van donderdag op vrijdag, meldt de politie. Voor, tijdens en na de…
Lees meerEllie Lust was de beste BN’er bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Dat bleek zaterdag tijdens de live-uitzending van het KRO-NCRV-programma De Taalstaat, waarin…
Lees meerDe Europese Unie wil niet in een handelsoorlog met China verzeild raken. Dat heeft EU-ambassadeur in China Jorge Toledo zaterdag gezegd tijdens een evenement in…
Lees meerPremier Schoof heeft aankomende week een bomvolle agenda. Onder meer de klimaattop in Bakoe staat op zijn ‘to do lijst’. ‘Zeg die maar af’, vinden…
Lees meerAanstaande maandag bestaat AMBER Alert 16 jaar in Nederland. AMBER Alert is het landelijke signaal dat door de politie wordt ingezet als een kind wordt…
Lees meerSnel even een appje lezen, een slok van je drinken nemen of zelfs saxofoon spelen; je kan het zo gek niet bedenken of mensen doen…
Lees meerDe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft van Amsterdam “aandacht gevraagd” voor de mogelijke gevolgen van het samenvallen van de voetbalwedstrijd tussen Ajax en…
Lees meerEen herdenking van de Kristallnacht in het centrum van Amsterdam gaat zaterdagavond niet door, meldt de organisatie. Het Platform Stop Racisme & Fascisme wilde in…
Lees meerHet exacte reisschema is nog niet bekend, maar ProRail weet nu al dat de aangekondigde stakingen van verkeersleiders bij de spoorbeheerder volgende week voor veel…
Lees meerHet Groot Dictee der Nederlandse Taal, de bekendste taalwedstrijd van Nederland en België, maakt zich op voor een nieuwe editie. Radiopresentator Frits Spits heeft zaterdag,…
Lees meerDe een doet het denken aan carnaval en de ander vindt het maar sektarisch en wil er niets van weten: Sunneklaas. Journalist Herman Zeilstra maakte…
Lees meer