main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 april 2024 — 11:14

Nederlanders verliezen honderden euro’s door cyberfraude, dit kun jij ertegen doen

‘Pap, ik heb wat geld nodig. Kun je 250 euro overmaken?’ Per jaar krijgen duizenden Nederlanders dit soort appjes en nog altijd trappen mensen er in. Cybersecurity-expert Inge Bryan waarschuwt: trek nooit je portemonnee. “Het wordt digitale fraude genoemd, maar het is gewoon oplichting. Een ouderwetse babbeltruc.”

Met de actie ‘Echt niet vandaag’ hoopt de politie in Oost-Nederland mensen vandaag te waarschuwen voor digitale fraude. Bryan juicht het initiatief toe. Ook zij probeert mensen weerbaar te maken tegen phishing en andere vormen van online oplichting. Volgens de IT-kenner wordt het probleem nog altijd onderschat. “Het feit dat iemand niet voor je deur staat, maar zich meldt via bijvoorbeeld Whatsapp, maakt het niet anders.”

Vaak doen digitale dieven zich voor als een bekende. “Trap er niet in. Controleer het”, zegt Bryan in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Vraag bijvoorbeeld: ‘Waar ben je? Dan kom ik naar je toe’. Je onderbuikgevoel volgen is belangrijk. En laat je nooit onder druk zetten.”

Er zijn manieren om te controleren of een berichtje echt van je zoon of dochter is. “Bericht ze via een ander communicatiekanaal. Dat noemen we out of band. Bijvoorbeeld: als je een sms’je krijgt van iemand die zegt je kind te zijn, bel je kind dan. Op die manier kan je verifiëren: klopt dit wel?”

Ze benadrukt: “Maak nooit zomaar geld over, ook niet als een berichtje van je kind lijkt te komen. Als er echt iets aan de hand is, komen ze wel via een andere manier op de lijn.”

Mkb’ers

Niet alleen particulieren krijgen te maken met online fraude. Ook mkb’ers worden slachtoffer. “Naar schatting gaat het om één op de vijf”, zegt Bryan. “Mkb-bedrijven besteden vaak hun IT uit en kijken er dan niet meer naar om. Maar als mkb’er moet je blijven nadenken over je IT. Stel je voor: wat zou ik doen als ik opeens mijn hele IT-huishouden kwijt ben en bereid je daarop voor.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Haal bijvoorbeeld je klantenbestand offline, tipt Bryan. “Stel dat criminelen je personeelsbestand of klantenbestand stelen, dan nemen ze niet eens meer de moeite om ransomware uit te rollen. Ze zeggen: ‘Hier zijn de gegevens, we gaan het morgen publiceren als je niet betaalt’. Stel dat je binnenhuisschilder bent. Dan gaat het om privéadressen van klanten die op straat komen te liggen. Nou, dan ben je al je klanten kwijt.”

“En alsjeblieft, zet twee-factor-authenticatie aan. Dat is superbelangrijk”, drukt Bryan ondernemers op het hart. “Dat betekent dat als je ergens inlogt, je via je telefoon een bevestiging moet geven. Als mensen dat doen, hebben we negentig procent van de strijd al gewonnen.”

‘Groter dan criminaliteit in winkelstraat’

Ook voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof onderstreept het belang van digitale veiligheid. “Cybercrime is een enorm probleem. Ik denk dat veel mensen niet weten dat het qua omvang al groter is dan de criminaliteit in de winkelstraat. Het is voor heel veel mkb-ondernemers een grote uitdaging.”

Veel ondernemers die het slachtoffer worden van cyberfraude, schamen zich, zegt Vonhof. “Ze voelen zich een beetje dom en doen daarom soms zelfs geen aangifte. Voorop gesteld: het is niet dom, het kan iedereen overkomen. Maar je kan wel heel veel doen om te voorkomen dat die crimineel bij je binnenkomt. Zorg dat je wachtwoorden en back-ups op orde zijn en zet twee-factor-authenticatie aan.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start. 

Vonhof roept ondernemers op aangifte te doen als ze zijn opgelicht. “Zorg dat iedereen weet wat er speelt, wat er aan de hand is, zodat we de boeven ook echt kunnen pakken.” Hij vraagt ondernemers een kijkje te nemen op de website van MKB Nederland en echtnietvandaag.nl. “Daar vind je heel veel informatie over wat je als mkb-ondernemer kan doen om te voorkomen dat jij gehackt wordt.”

Eerder maakte WNL Haagse Lobby deze aflevering over de gevaren van hacks. Luister de podcast hier:

Lees ook: 

Cybercriminelen hebben het gemunt op Nederlandse ondernemers, slachtoffers wanhopen: ‘Ik ben gestopt met tellen bij anderhalf miljoen euro’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer