main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 april 2024 — 13:23

Kinderboekenschrijver Kevin Hassing tegen ouders: ‘Ga voorlezen!’

De taalvaardigheid en leesontwikkeling van Nederlandse kinderen gaat dramatisch achteruit. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) kunnen 15-jarigen in Nederland slechter lezen dan leeftijdgenoten in veel andere landen. Op de Internationale Dag van het Kinderboek moedigt kinderboekenschrijver Kevin Hassing iedereen aan om daarom meer voor te lezen.

Juist als kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken, verbetert de lees- en taalvaardigheid. Volgens Hassing werkt voorlezen bovendien “niet alleen verbindend, maar ook inspirerend”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Volgens mij is het belangrijk dat kinderen beginnen met lezen of voorgelezen worden, omdat ze dan gewend raken aan het feit dat dit gebeurt. En dat dan de rest van hun leven blijven doen”, zegt de kinderboekenschrijver.

‘Kinderen leren iets over zichzelf’

Dat de Internationale Dag van het Kinderboek op 2 april valt is geen toeval. Het is de geboortedag van de Deense schrijver Hans Christiaan Andersen, bedenker van onder meer De kleine zeemeermin en Prinses op de erwt. De thema’s in kinderboeken zijn vaak tijdloos, maar ook hedendaagse thema’s komen vaak aan bod, vertelt Hassing.

“Als ik aan het schrijven ben zorg ik ervoor dat het avontuur wel op de eerste plek staat. Dus het moet spannend zijn, meeslepend, grappig, een beetje eng, misschien verdrietig. Maar daaronder gebeuren er hopelijk allemaal dingen waar kinderen wat aan hebben”, legt Hassing uit. Veel onderwerpen zijn leerzaam, zodat kinderen ook iets over zichzelf kunnen leren. “Maar ook voor ouders om dingen bespreekbaar te maken met kinderen.”

Lezen en Schrijven: afname leesvaardigheden heftiger dan verwacht

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer