Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

11,10 euro voor een pakje peuken en het wordt alleen maar duurder

Matthijs Meulblok

Waar je eerder gemiddeld 9 euro betaalde voor een pakje sigaretten, betaal je nu 11,10 euro. Voor een pakje shag van 50 gram betaalde je 17 euro, maar dat is nu 24,62 euro. "Eigenlijk zou je elk jaar tien procent moeten verhogen, bovenop de inflatie", vertelt demissionair staatssecretaris voor Volksgezondheid Maarten van Ooijen (ChristenUnie).

Wie graag een peukje opsteekt moet nog dieper in de buidel tasten. Per 1 april 2024 zijn de prijzen op tabak opnieuw verhoogd. "Uit internationaal onderzoek blijkt dat de prijsstijging van tien procent zorgt dat een aantal rokers zal stoppen, maar het zal niet massaal zijn. Gedrag aanpassen is niet zo makkelijk en verslaving speelt daarin een grote rol", vertelt Van Ooijen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Stoppen met roken kan daarentegen wel een financieel voordeel opleveren, vertelt de bewindsman. "Het geld dat je overhoudt als je stopt is een goede motivatie. Wie voorheen een pakje per dag wegpafte bespaart nu 4000 euro per jaar."

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Per jaar sterven er bijna 20.000 mensen als gevolg van roken. Gemiddeld leeft een roker 5 tot 10 jaar korter dan een niet-roker, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Rokers hebben met name een grotere kans om ziekten als kanker, longaandoeningen en hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Daarmee stijgen ook de zorgkosten in Nederland.

Hoe duur gaat het nog worden?

Van Ooijen wil vooral voorkomen dat jongeren beginnen met roken. De hoge prijs voor tabak moet een afschrikwekkend effect hebben. "En we moeten mensen die roken helpen om te stoppen", vertelt Van Ooijen. "Sommigen zeggen: dit ga ik niet betalen, dus die stoppen. Mensen die roken en niet kunnen stoppen, gaan toch proberen om minder te roken."

Waar de prijsstijging zal eindigen is onbekend. In Australië kost een pakje sigaretten omgerekend zo'n 25 euro. "Het wordt elk jaar opnieuw besloten door het kabinet. Het afgelopen jaar hebben we voor een verhoging van tien procent gekozen, dat is ook wat de wetenschap ons adviseert", vertelt Van Ooijen. "Eigenlijk zou je elk jaar tien procent moeten verhogen, bovenop de inflatie. Daarmee doe je elke keer die grote stap en heb je het meeste effect."

Om de prijsstijgingen enigszins te omzeilen halen veel mensen hun sloffen met peuken uit het buitenland. Maar ook daar komt verandering in, hoopt de demissionair staatssecretaris, "door vooral met die landen te overleggen over wat wij doen." Zo heeft Duitsland al interesse getoond in de Nederlandse aanpak.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau