Politica Darya Safai uit stevige kritiek op dragen hoofddoek: ‘Is geen keuzevrijheid, maar sociale druk’
De Iraans-Belgische politica Darya Safai uit stevige kritiek op het dragen van een hoofddoek, omdat het “discrimineert en symbool staat voor het gebrek aan vrouwenrechten”. Volgens haar is het dragen van een hoofddoek geen vorm van keuzevrijheid, maar een vorm van sociale druk. “Wie gaat ineens op een bepaalde leeftijd bedenken om een hoofddoek te dragen? Niemand gaat dat doen. Dat leer je als je opgroeit.”
In haar biografie ‘Van de cel naar de Kamer’ schrijft ze over haar gevecht tegen vrouwenrechten, over haar vlucht uit Iran nadat ze daar in de cel heeft gezeten en haar huidige opvattingen over Islamisme in de Westerse wereld.
Volgens Safai zorgt ‘opgehemelde gemeenschapsdruk’ ervoor dat Islamitische mensen leren dat een vrouw pas mooi en gerespecteerd is als ze een hoofddoek dragen. “Het laat je in een richting gaan die niet oké is”, zegt ze in WNL Op Zondag op NPO 1.
‘Hét symbool van discriminatie’
Safai benadrukt dat vrouwen die hoofddoeken dragen niet opeens hun geloofsovertuiging uit hoeven te zetten. “Het is een keuze van een vrouw en dat moet en mag.” Wel stoort ze zich enorm aan feministen die hoofddoeken in Westerse democratische landen ophemelen. “Ze moeten geen fake-feminisme promoten. Je moet het nooit ophemelen. Het is hét symbool van discriminatie.”
Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.
24 dagen in de gevangenis
In 1999 studeerde Safai in Teheran om tandarts te worden. Omdat ze betrokken raakte bij grote studentenprotesten, werd ze opgepakt en zat ze 24 dagen in isolatie in de gevangenis. “Het was vreselijk. Het was de prijs die ik betaalde terwijl ik streed voor vrouwenrechten en om volwaardig mens te mogen zijn.”
Vanaf het zesde levensjaar moeten vrouwen zich bedekken om bijvoorbeeld naar school te mogen gaan, legt Safai uit. “Als je een lokje haar laat zien, ga je naar de hel. Dat hoorde je constant. We leefden daardoor in angst. Toen we negen waren, mochten we niet eens meer hardop lachen of iets te zeggen hebben. Op elfjarige leeftijd mochten we niet eens meer fietsen, omdat het geslachtsdeel van een vrouw niet in contact mocht komen met een zadel. Je wordt compleet vernederd.”
Voor Safai was het vanzelfsprekend om daarvoor te strijden. “Toen ik naar de gevangenis ging, was ik gefrustreerd en kwaad, maar ook trots. Ik wilde niet zo leven en met mij miljoenen anderen.” Volgens de politici heeft vrijheid een kostenprijs. “En als je je vrijheid eenmaal verliest, kan je soms je hele leven strijden om het terug te winnen.”
Deze uitzending van WNL op Zondag gemist? Kijk hem dan hier terug op NPO Start.
Hoofddoeken in Brussel
Op gegeven moment komt Safai in Brussel terecht. Ze was stomverbaasd toen ze bij aankomst ook hoofddoeken zag op straat. “Het was zelfs shockerend. Wie gaat zoiets vrijwillig doen? Waar wij jarenlang voor strijden, zie je hier in het hart van Europa. Ik kon dat niet begrijpen.”
Wat volgens haar nog erger is, is het feit dat “sommige feministen en mensen die zich progressief noemen, dit goedpraten onder het mom van vrije keuze en diversiteit”. “De cultuurrelativisme die wordt gebruikt om dat op te hemelen stoorde mij, omdat ze niet weten wat dit stukje stof doet met de vrijheid van een mens en de volwaardigheid van een vrouw.”
Dat is niet alleen een slechte zaak voor vrouwenrechten, maar “het is ook geen goede zaak om Islamisme iets te zeggen te geven in onze democratische vrije landen”. Ze noemt deze samenlevingsverdeeldheid “enorm gevaarlijk”.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Coverfoto vertelt hele verhaal
Kijken naar de coverfoto van het boek zien we een jonge Safai toen ze begin twintig was en een recente foto, onder elkaar afgebeeld. “Als ik naar mezelf kijk, zie ik een heel ongelukkige vrouw die snakte naar vrijheid. Ik had lege ogen die niets van emotie lieten zien. Ik zie een onderdrukte vrouw.”
Haar recente foto overspoelt Safai met trots. “Ik zie een vrouw die niet alleen luid kan spreken, maar ook een stem is van veel mensen in Vlaanderen en Europa. Ik zie een gelukkige vrouw die zich niet meer laat bepalen wat ze moet doen. De foto’s laten perfect zien wat het Islamisme van een vrouw kan maken en wat democratie en vrijheid in het Westen van een vrouw kan maken.”
Lees ook:
Boa’s in Amsterdam mogen hoofddoek of keppeltje dragen: ‘Wij zijn hier tegen’
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Nederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketen op Black Friday wel vertrouwen? “De…
Lees meerVrijwel al zijn dorpsgenoten zijn vertrokken naar de stad, maar de Somalische boer Mohamed houdt hoop dat hij ooit weer maïs kan verbouwen op zijn…
Lees meer”Hij had haar brein overgenomen. Isolatie. Dat was zijn enige doel. Zij is nu van hem”, vertelt Wim Hertgers. Zijn dochter Sanne (31) werd vermoord…
Lees meerOud-premier Mark Rutte heeft zelf zijn opvolger Dick Schoof gepolst. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandagochtend. Schoof was niet de eerste kandidaat die met Rutte…
Lees meerVan Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…
Lees meerBrussel moet zo snel mogelijk in gesprek met Donald Trump, de gekozen president van de Verenigde Staten. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean…
Lees meerDe hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meer