main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto AFP. Schepen leveren vanuit Cyprus noodhulp aan Gaza.
30 maart 2024 — 15:45

Doden in Gaza bij chaotische verdeling van hulpgoederen

In de Gazastrook is de verdeling van hulpgoederen uitgelopen op chaos. Hulporganisatie Rode Halve Maan zegt dat vijf doden vielen en tientallen mensen gewond raakten.

Het incident vond plaats toen duizenden mensen stonden te wachten op een konvooi met voedselhulp. Die zou verdeeld worden op een rotonde in het noorden van het geïsoleerde kustgebied.

Ooggetuigen zeggen tegen AFP dat Gazanen die toezicht hielden in de lucht schoten. Ook zouden Israëlische troepen in het gebied hun wapens hebben gebruikt en zouden mensen zijn aangereden door vrachtwagens met hulpgoederen.

De hulporganisatie meldt dat zeker drie van de overleden slachtoffers schotwonden hadden. Het zou op dezelfde plek al eerder erg onrustig zijn geweest bij het afleveren van hulpgoederen.

In de Gazastrook heeft de maandenlange Israëlische militaire operatie geleid tot een humanitaire crisis. Er komen over land veel minder hulpgoederen het gebied binnen dan voor de oorlog met Hamas.

Nieuw transport met noodhulp onderweg vanaf Cyprus

Een transport met noodhulp voor Gaza heeft de haven van Larnaca op Cyprus verlaten, zegt een getuige tegen persbureau Reuters. Er wordt dit keer zo’n 400 ton aan voedselhulp vervoerd.

Het is de tweede keer dat voedselhulp over zee naar Gaza wordt gebracht via een nieuwe humanitaire corridor vanaf Cyprus. Dat is de EU-lidstaat die het dichtst bij de geïsoleerde Gazastrook ligt.

Het eerste transport vond eerder deze maand plaats. Toen is zo’n 200 ton aan voedselhulp naar Gaza gebracht. Er wordt dit keer ook materieel meegenomen, zoals vorkheftrucks, dat gebruikt kan worden bij toekomstige leveranties.

Voedselhulp vanuit vliegtuigen gedropt

In Gaza komen over land veel minder transporten met hulpgoederen aan dan voor de oorlog tussen Israël en Hamas. Daarom wordt nu ook voedselhulp afgeworpen uit vliegtuigen en via zee aangevoerd.

Kenners benadrukken dat hulpverlening over land het effectiefst blijft. Toch wordt flink ingezet op de aanvoer van hulpgoederen over zee. De Verenigde Staten willen een tijdelijke haven aanleggen voor de kust van Gaza.

Lees ook:

Defensie gaat opnieuw via lucht humanitaire hulp aan Gaza geven

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer