Werkdruk neemt alleen maar toe door vergrijzing en mantelzorg: ‘Neem jonge mensen onder de arm’
Als je al dacht dat je het druk had, houd je dan vast, want de werkdruk gaat de komende jaren nog veel verder omhoog. Dat constateren onderzoekers van het RIVM en TNO. Daaruit blijkt dat we met name de komende twintig jaar nog veel burn-outs gaan zien.
Vooral door de vergrijzing, meer mantelzorgtaken en krapte op de arbeidsmarkt zal de druk op werkenden toenemen, zo wordt voorspelt. Het RIVM dringt bij het ministerie van Volksgezondheid dan ook aan dat er een betere balans moet komen tussen privé en werk.
Tekst gaat verder onder de X.
Toekomstige ontwikkelingen hebben naar verwachting grotendeels een ongunstige invloed op de ‘psychosociale arbeidsbelasting’ (#PSA). Het aanpakken van #werkstress vraagt om integraal beleid en samenwerking tussen domeinen zoals werk, zorg en onderwijs.
— RIVM (@rivm) March 26, 2024
➡️ https://t.co/wG718okrYS pic.twitter.com/MCQnPeHr3t
Verzuim
Doordat de werkdruk stijgt, zal ook het verzuim stijgen, voorspellen de onderzoekers. Ook op dit moment is verzuim door stress al een groot probleem. Zo zien arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare dat afgelopen jaar bijna een kwart van het verzuim is veroorzaakt door langdurige stressklachten, zeggen ze tegen NU.nl.
"Je ziet opvallend vaak dat het om jonge mensen gaat", zegt FD-journalist Jean Dohmen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Volgens hem moet er dan ook veel meer aandacht komen voor begeleiding op de werkvloer. "Leer die jonge mensen hoe ze om moeten gaan met die werkdruk."
Tegelijkertijd, zegt Dohmen, kent Nederland veel deeltijders. "Er is een groot tekort op de arbeidsmarkt. Als je deeltijders meer laat werken zal dat een groot deel oplossen, maar dan komt er wellicht voor hen weer meer stress bij."