Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Blijft de spreidingswet overeind in een nieuw kabinet? ‘Ik durf er een flesje op te zetten’

Matthijs Meulblok

De formatie is in volle gang. Een van de lastigste dossiers waar PVV, VVD, NSC en BBB het over eens moeten worden, is de aanpak van de hoge migratiestroom. De spreidingswet zou uitkomst moeten bieden, maar politiek commentator van het AD Hans van Soest denkt dat de onlangs aangenomen wet zal sneuvelen in een nieuw kabinet. "Ik durf er een flesje op in te zetten", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het vorige kabinet viel, omdat de partijen het niet eens konden worden over het asielbeleid. De spreidingswet zou voor een deel soelaas moeten bieden. Toch vreest VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, ook te gast in de studio, dat pas vanaf november er daadwerkelijk iets zal veranderen. "Gemeenten wordt gevraagd om voor 1 november duidelijk te maken hoeveel plekken ze gaan regelen."

Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) staat met zijn rug tegen de muur tot het moment dat de instroom daadwerkelijk omlaag gaat, denkt Brekelmans. "Hij moet plekken vinden die eigenlijk niet beschikbaar zijn". Tot die tijd is het vooral pleisters plakken, zegt het Kamerlid.

Dure noodopvang in hotels

Een van die pleisters bevat de noodmaatregel van het kabinet om asielzoekers tijdelijk onder te brengen in hotels en op vakantieparken. Een dure bedoening, schrijft De Telegraaf. De kosten voor deze noodhuisvesting zouden wekelijks ruim vier miljoen euro bedragen. Het COA laat aan de krant weten dat de totale kosten pas zullen dalen als de spreidingswet van kracht gaat en er meer permanente azc's gebouwd kunnen worden.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Brekelmans denkt dat met name gemeenten en provincies in de Randstad het nog lastig zullen krijgen om aan de eisen van de spreidingswet te voldoen. "Het zou ook kunnen dat het pas in de loop van komend jaar tot nieuwe plekken gaat leiden." Op korte termijn is er dus weinig zicht op verbetering. "Uiteindelijk is de oplossing voor dit probleem dat de instroom omlaag gaat. Want met de huidige aantallen is het onhoudbaar."

Als het aan de PVV ligt gaat de spreidingswet helemaal van tafel. Van Soest denkt dat "als dit kabinet er komt, er een streep door de spreidingswet gaat".

Arbeidsmigratie is lastig dossier

De onderhandelende partijen zijn het eens dat de instroom van asielzoekers omlaag moet. "Maar als het gaat om arbeidsmigratie, ook een groot deel van de migratie naar Nederland, daar denken de vier partijen heel anders over." Volgens Van Soest willen PVV en NSC die ook aanpakken, en dat is tegen het zere been van BBB en VVD.

Van Soest wijst naar de discussie rond ASML. Dat bedrijf dreigt uit Eindhoven te vertrekken of in ieder geval daar minder in te willen investeren en te verhuizen naar het buitenland. "Omdat ze anders niet voldoende kennismigranten naar Nederland kunnen halen." De BBB wijst volgens de politiek commentator juist op de toegevoegde waarde van arbeidsmigranten op de Nederlandse landbouwsector. "Die zijn heel afhankelijk van arbeidsmigranten uit Oost-Europa."

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start.

Arbeidsmigratie is een "ingewikkeld vraagstuk", zegt Van Soest. "NSC en PVV willen ook die arbeidsmigratie aanpakken. Er volgen nog pittige onderhandelingen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau