Weiger-ouders kiezen toch voor prik: GGD’en worden veel gebeld
Ouders die hun kinderen in eerste instantie niet wilden laten inenten veranderen van gedachten door de recente mazelenuitbraak en de kinkhoestgolf. Ook zwangere vrouwen kiezen alsnog voor een prik om hun baby tegen kinkhoest te beschermen, schrijft De Telegraaf. Meerdere GGD'en in Nederland ontvangen telefoontjes van voormalige weigeraars.
De GGD Gelderland-Zuid krijgt dagelijks enkele tientallen telefoontjes meer dan normaal. "Het gaat om ouders die de vaccinatie voor hun kind vervroegd willen hebben, een vorige afspraak hebben gemist en nu snel willen komen en die eerst niet wilden inenten, maar nu vanwege de berichtgeving wel", zegt een woordvoerder tegen de krant.
Zwangere vrouwen
De dienst in Flevoland krijgt ook enkele tientallen belletjes meer dan normaal. De Telegraaf schrijft: 'Opvallend veel telefoontjes komen van zwangere vrouwen die in aanmerking komen voor een kinkhoestvaccinatie'. Een woordvoerder vertelt: ''Als je in verwachting bent, kun je rond 22 weken zo’n inenting halen en daarmee je baby de eerste weken van z’n leven tegen deze ziekte beschermen''.
Belangrijk, want voor zuigelingen kan deze ziekte erg gevaarlijk zijn. ''Baby’s kunnen blauw aanlopen en stoppen met ademhalen. In het ergste geval kan het dodelijk zijn.''
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
De GGD Brabant-Zuidoost, in het hart van de mazelenepidemie, krijgt zelfs twee keer zoveel telefoontjes als normaal. ''Mensen willen vooral weten of hun baby eerder een BMR-vaccinatie kan krijgen'', zegt een woordvoerder. Deze prik beschermt tegen de bof, mazelen en rode hond. Een woordvoerder uit Zeeland laat weten dat inenten op het consultatiebureau een 'hot topic' is. Het aantal belletjes naar de GGD Hart voor Brabant steeg met 69 procent.
'BMR-prik voor baby's heeft geen zin'
Ook in Utrecht loopt het storm. Daar komen tussen de honderd en tweehonderd belletjes per dag extra binnen. In totaal zijn dat er dagelijks tussen de vijfhonderd en zeshonderd.
Volgens jeugdarts Marieke Morssinkhof van GGD Utrecht heeft het weinig zin om kinderen jonger dan een jaar al een BMR-prik te geven. "De BMR-vaccinatie wordt het liefst op de leeftijd van veertien maanden gegeven omdat ze dan goed werkt en langdurig bescherming geeft", zegt ze. "Zolang er geen uitbraken van mazelen in onze regio zijn, is het niet nodig om de inenting op jongere en minder optimale leeftijd te geven.''