Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Mbo-opleidingen blijven knokken voor erkenning: ‘Hoezo hoog of laag opgeleid?’

Steve Oosterkamp

De Brabanthallen in Den Bosch zijn deze dagen het toneel van Skills The Finals, het Nederlands Kampioenschap voor Beroepen. Ruim 600 (v)mbo’ers gaan de strijd aan in ruim zestig vakwedstrijden voor de Nederlandse titel. Ze presenteren wat ze hebben geleerd op onder meer de koksopleiding, als apothekersassistent, in de bouw, als meubelmaker of als ICT'er. De deelnemers zijn in voorrondes geselecteerd voor de wedstrijden.

De vakwedstrijden worden sinds 2002 georganiseerd en zijn onder meer bedoeld om te laten zien wat vmbo'ers en mbo'ers allemaal in huis hebben. "Dit zijn beroepen die we heel hard nodig hebben voor de Nederlandse economie en maatschappij", zegt Erik van der Zwan, directeur van WorldSkills Netherlands, in Goedemorgen Nederland op NPO1. "Het zijn jongeren die deze aandacht echt verdienen. We hebben het vaak over hoog of laag opgeleid... Maar het is heel belangrijk dat we hier zeggen: je bent goed opgeleid. En dat doen we hier in het vmbo en mbo."

'Waardering moet beter'

Dat het mbo meer waardering verdient, vindt ook demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. De samenleving heeft volgens hem geen goed beeld van het praktijkonderwijs. Hij erkent dat ook kabinetsbeleid heeft bijgedragen aan een onderwaardering van praktijkopleidingen. Minderjarige mbo'ers konden bijvoorbeeld tot een paar jaar geleden niet gratis met het ov reizen, terwijl universitaire studenten en hbo'ers dat wel mochten. Het kabinet is daarom bezig om de verschillende vormen van onderwijs die scheef gewaardeerd worden recht te trekken.

"Dat is een goed begin, maar het blijft herhalen", zegt Van der Zwan over de woorden van minister Dijkgraaf. "We zien de aantallen studenten die hier meedoen en de impact die we maken: we verwachten 24.000 bezoekers. We zien dus dat het op de kaart staat, maar het blijft nodig om de kracht van het beroepsonderwijs onder de aandacht te brengen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau