Veel ouderen zijn niet bezig met de toekomst: ‘Nadenken over zorg komt vaak te laat’
Een gebroken heup, geen gelijkvloerse woning en een klein netwerk waardoor de mantelzorg op maar een paar schouders rust. Veel ouderen denken niet na over hun toekomst en dat is desastreus voor de zorgvraag. Om die reden is onder meer het ministerie van Volksgezondheid een campagne gestart om ouderen aan het denken te zetten.
Meer weten? Bekijk de video bij dit artikel.
"Ik krijg vaak te horen van ouderen als ze in een verpleeghuis moeten gaan wonen of ze er ook voor kunnen zorgen dat hun partner bij hen mag wonen", vertelt Conny Helder, demissionair minister van Volksgezondheid, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Maar dan die vraag stellen, is eigenlijk veel te laat, zegt de demissionair minister. "Met de campagne proberen we gezonde zestigers en zeventigers aan te spreken om nu hun zorg voor later te regelen. Praat erover met je kinderen en zorg dat je een netwerk hebt die voor je kunnen zorgen als het zover is."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de zestigers en zeventigers nog niks heeft voorbereid voor hun toekomst. Het gevolg is dat de zorg nog verder vast gaat lopen en daarmee ook de maatschappij is de vrees. Waar overigens wel veel over gepraat wordt, is de woning. Ruim twee derde van de ouderen heeft er weleens over nagedacht om te gaan verhuizen. Vaak wil men dan kleiner wonen, maar ouderen lopen daarbij tegen kosten op. Het is soms veel duurder om naar een kleinere, gelijkvloerse woning te verhuizen dan wanneer een oudere in het gezinshuis blijft. Ook naar deze dilemma's wil het ministerie scherper gaan kijken.