Zittend werken kost een dik miljard: bedrijven ondernemen actie
Heel wat werknemers in Nederland brengen uren per dag zittend door, terwijl zitten het nieuwe roken wordt genoemd. Volgens TNO hangt er een prijskaartje van 1,2 miljard euro aan al dat zitten. Steeds meer bedrijven ondernemen dan ook actie om hun personeel in beweging te krijgen.
''Je kunt hier kiezen tussen staan, hoog zitten en fietsen achter je bureau'', vertelt Bianca Klapwijk van het Rotterdamse containerbedrijf Jordex, dat vitaliteit hoog in het hoog vaandel heeft staan. Ze zegt in Stand van Nederland: Generatie Next: ''We hebben als expediteur een zittend beroep, terwijl we allemaal weten dat het slecht voor je is. We vinden het daarom belangrijk dat mensen de gelegenheid krijgen om te kunnen bewegen''.
Het bedrijf heeft een ziekteverzuim van onder de drie procent. Gemiddeld ligt het ziekteverzuim rond de vijf procent. ''Je kunt het niet in geld uitdrukken. Doordat we dit creëren, creëer je ook een heel goede sfeer op de afdeling. De mensen voelen zich gelukkiger door het bewegen en werkplezier is het allerbelangrijkste'', zegt Klapwijk.
Gezondheidsrisico's
Nederlanders zitten gemiddeld 8,9 uur op een werkdag. Ruim zeventig procent van de millennials vindt dat de werkgever moet zorgen voor bewegingsmogelijkheden voor werknemers, blijkt uit een enquête van Stand van Nederland: Generatie Next.
Dat te veel zitten schadelijk is, wordt wel duidelijk uit cijfers van de TNO. Projectmanager Lidewij Renaud: ''We hebben van de vier belangrijkste gezondheidsrisico's gerelateerd aan zitten de zorgkosten in kaart gebracht. Het gaat om hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en long- en darmkanker. Het kostenplaatje komt uit op 1,2 miljard euro''.
Buschauffeurs zitten de hele werkdag achter het stuur. Het Amsterdamse ov-bedrijf GVB kent dan ook een hoog ziekteverzuim. Daarom wordt chauffeurs hulp geboden in de vorm van een beweegcoach, voedingscoach, stressoach, slaapcoach, mindfulnesscoach en verslavingscoach.
Buschauffeur Ger Sijmons heeft zes jaar geleden een zware hernia gehad en doet steeds meer om voldoende in beweging te blijven. ''Bij het stoplicht probeer ik mijn onderrug op te strekken, die wordt toch belast. De schouders naar achteren. Een beetje uitrekken'', vertelt hij.
Nederland is Europees kampioen stilzitten, maar al dat zitten brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Professor neuropsychologie Erik Scherder maakt zich zorgen. Hij spreekt van een stille ramp. Hoe dat zit? Kijk Stand van Nederland: Generatie Next terug op NPO Start.