Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

NSC-Kamerlid Hertzberger: ‘Stikstofmodellen worden verkeerd gebruikt’

Matthijs Meulblok

NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger zegt in WNL Op Zondag dat de stikstofmodellen die worden gebruikt om de depositiewaarde in de natuur te berekenen verkeerd worden gebruikt in de praktijk. "Het is wetenschappelijk heel slecht onderbouwd."

Volgens het kersverse Kamerlid zijn vooral kleine boeren de dupe van het feit dat de stikstofmodellen verkeerd worden toegepast in de praktijk. Ze vindt dat ze wetenschappelijk slecht zijn onderbouwd. "Met die modellen wordt berekend hoeveel stikstof een activiteit tot gevolg heeft voor de natuur. Wij rekenen eigenlijk door tot in de millimolen per hectare per jaar", zegt ze. "Ondanks het feit dat wij met die modellen die stikstofdepositie niet kunnen onderscheiden van nul."

Als voorbeeld noemt Hertzberger een boer in de omgeving van Zwolle. "een kleine veehouderij met veertig koeien bij Zwolle in de buurt, moet na zestig jaar stoppen, omdat hij geen natuurvergunning kan krijgen." Het is "tot op de dag van vandaag de realiteit".

Beluister de podcast:

Kleine schouders dragen de grootste lasten

Het beleid dat voortkomt uit de modellen om de stikstofdepositie te bepalen is oneerlijk, vindt Hertzberger. "Deze hardheden in het model, die wel gelden voor die kleine boer, gelden bijvoorbeeld niet voor Schiphol."

Daar zit volgens Hertzberger het probleem. "Voor de grote uitstoters zijn wel allemaal zachtheden voor het systeem bij ingebouwd, zodat zij maar voor een klein deel van hun depositie daadwerkelijk verantwoording hoeven af te leggen. Dat onrecht blijft in het systeem zitten, waarin de consequenties het grootst zijn voor de kleinste uitstoters." Het Kamerlid pleit voor een eerlijkere lastenverdeling.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Europese richtlijnen

De schuld wordt ook vaak neergelegd bij de Europese richtlijnen, stelt Hertzberger. "Maar die Europese regelgeving vraagt maar een ding en dat is dat wij de natuur in stand houden. Wat daar belangrijk is, is dat wij goed gaan monitoren", vertelt ze. "Daar is een begin mee gemaakt met natuuranalyses van: wat speelt er nou echt in de natuurgebieden? De ecologische autoriteit concludeert ook dat die data niet op orde is."

Hertzberger vindt dat er breder moet worden gekeken naar de grote drukfactoren die van toepassing zijn op het natuurwelzijn en dus niet alleen kijken naar stikstof. "We weten nu bijvoorbeeld ook dat waterhuishouding, dus hoe houd je water vast in zo'n gebied, net zo'n belangrijke drukfactor is waar die natuur onder lijdt."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau