21.000 doden per jaar door te veel zitten, experts luiden noodklok: ‘Het is een pandemie’
Nederland is Europees kampioen stilzitten, maar al dat zitten brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Professor neuropsychologie Erik Scherder maakt zich zorgen. Hij spreekt van een stille ramp. “Zitten is echt een heel krachtige oorzaak van ziektes”, waarschuwt Scherder in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
In Nederland zitten we op een werkdag gemiddeld 8,9 uur. “Evolutionair gezien: we zitten graag. We hebben the law of the least physical effort“, vertelt Scherder. “Vroeger was het zo: we jaagden op een hertje, daarna gingen we zitten. Nu is het leven zo ingericht, dat we ons niet meer fysiek hoeven in te spannen om te overleven. Sterker nog: het gevoel van heerlijk willen zitten en geen energie verspillen, loont in deze economie. In combinatie met suiker en vet is dat fataal.”
Te veel zitten brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. “Als je meer dan acht uur per dag zit, is het risico op hart- en vaatziekten 74 procent. De kans op vroegtijdig overlijden is 27 procent. Dat zijn serieuze cijfers”, zegt de hoogleraar (72). Stilzitten verhoogt bijvoorbeeld ook de kans op diabetes type 2. “Vroeger was dat een aandoening die pas op mijn leeftijd voorkwam. Nu komt het in Nederland al op vijfjarige leeftijd voor.” Scherder kent geen twijfel: “Te veel zitten is een pandemie.”
21.000 doden per jaar
Bij de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) doen ze sinds 2013 onderzoek naar de gezondheidseffecten van zitten. Projectmanager bij TNO Lidewij Renaud kan goed verklaren waarom wij bovengemiddeld vaak op onze stoel te vinden zijn. “Nederland is toch een kenniseconomie, waarbij veel mensen op kantoor werken. Als we daar veel tijd zittend doorbrengen, word je dus Europees kampioen zitten.”
Ook Renaud kent de gevolgen. “Zitten verhoogt het risico op het krijgen van verschillende vormen van kanker. Daarbij zien we: hoe langer je zit, hoe groter de gezondheidsrisico’s. Die risico’s zijn ook hoger als naast het langdurig zitten, ook onvoldoende wordt bewogen door mensen. Al die gezondheidsrisico’s zorgen er uiteindelijk voor dat langdurig zitten kan leiden tot vroegtijdig overlijden.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan blijf op de hoogte!
De cijfers schetsen een akelige werkelijkheid. Renaud: “Uit onderzoek van TNO blijkt dat globaal gezien 21.000 doden per jaar toe te schrijven zijn aan het langdurig zitten.” Dat zijn ongeveer evenveel sterfgevallen als op het hoogtepunt van de coronacrisis. Ten bate van de volksgezondheid, ging destijds het land op slot.
Maar over de ‘zitpandemie’ wordt amper een woord gesproken, tot frustratie van hoogleraar Scherder. “Men vindt het gewoon niet urgent genoeg. We hebben aan de overheid gevraagd: hoeveel pandemieën heeft u nog nodig voordat u in actie komt? Daar komt geen antwoord op, maar de vraag vind ik terecht. Is er nu echt nog niet voldoende reden om te denken: dit moeten we niet meer willen?”
Prijskaartje? 1,2 miljard euro
Stand van Nederland: Generatie Next vroeg in een enquête: hoeveel uur zit jij op een dag? 39,4 procent zegt tussen de zes en acht uur op een dag zittend door te brengen. 24,5 procent zit tussen de acht en tien uur per dag, 11,8 procent meer dan tien uur. Slechts 24,3 procent zit naar eigen zeggen minder dan zes uur per dag.
Al dat zitten kost de samenleving handen vol geld. Renaud: “Voor de vier belangrijkste zorgrisico’s – de risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, longkanker en darmkanker, hebben wij de zorgkosten in kaart gebracht. Er blijkt een prijskaartje van 1,2 miljard euro per jaar aan te hangen.”
En dat is niet het volledige plaatje. “Dit gaat over de vier belangrijkste aandoeningen, maar er zijn meer aandoeningen die gerelateerd worden aan langdurig zitten. En dan kijken we ook nog niet naar de maatschappelijke kosten. Als iemand ziek wordt, is die persoon ook minder inzetbaar op het werk. Het kost werkgevers dus geld.”
Sporten is niet genoeg
Wie denkt het vele zitten te compenseren door ’s avonds een uurtje te sporten, komt bedrogen uit, waarschuwt Scherder. “Als je ’s avonds bijvoorbeeld gaat dansen, is dat geweldig, maar je haalt het negatieve effect van de hele dag zitten er niet mee weg. Het zitten onderbreken, is iets anders dan dat je voldoet aan de beweegnorm. Als je het goed wil doen, moet je het zitten onderbreken en bewegen door bijvoorbeeld sport.”
Wie veel stilzit en gezond wil blijven, moet na een halfuur zitten drie minuten in beweging komen. Scherder: “Sta op en ga een paar minuten squatten. Daar train je bovendien je beenspieren mee.”
Nederland is kampioen stilzitten. De gezondheidsrisico’s zijn enorm, waarschuwen experts en onderzoekers. Wat kunnen we doen om weer in beweging te komen? Kijk zaterdag vanaf 22.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer