main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 maart 2024 — 09:54

Politie valt binnen bij cabaretier Hans Teeuwen: ‘Schamen jullie je niet een beetje?’

De politie in Amsterdam is dinsdagmiddag binnengevallen bij cabaretier Hans Teeuwen nadat op een satirisch filmpje dat hij even daarvoor had opgenomen een nepwapen in beeld was. De cabaretier is niet gearresteerd, maar kan later nog wel worden verhoord, meldt de politie. Het neppistool is in beslag genomen.

In het filmpje imiteert Teeuwen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. De cabaretier draagt hierin een pruik en spreekt op dezelfde manier als Halsema over hoe “ongelofelijk belangrijk” het is om in een stad als Amsterdam de verbinding met elkaar te blijven zoeken.

Op tafel naast hem ligt iets wat lijkt op een pistool, mogelijk verwijzend naar de destijds 15-jarige zoon van Halsema die in 2019 werd betrapt met een onklaar gemaakt wapen dat in haar ambtswoning had gelegen.

In zijn tweede filmpje laat Teeuwen dinsdag zien hoe zes agenten bij hem op de stoep staan om het attribuut in beslag te komen nemen. Volgens de wet wapenmunitie is het strafbaar om zoiets in huis te hebben, dus moet het in beslag worden genomen, stelt een van de agenten.

Teeuwen steekt vervolgens de draak met de situatie en zegt met zijn Halsema-accent dat het “ongelofelijk goed” is dat de politie “streng optreedt om te zorgen dat de burgers in Amsterdam gewoon veilig blijven”.

‘I love you people’

Teeuwen wordt volgens de politie gezien als verdachte en de kans bestaat dan ook dat hij ontboden wordt. De 57-jarige cabaretier hoeft echter niet meteen mee naar het bureau, stelt een agent hem aan het einde van het filmpje gerust. “Schamen jullie je niet een beetje voor deze flauwekul?”, vraagt Teeuwen de agenten vervolgens, waarna hij opnieuw benadrukt met hoeveel mensen ze voor zijn deur stonden. “Een, twee, drie, vier, vijf, zes agenten, jongens en meisjes.

I love you people“, besluit hij cynisch bij het vertrek van de politie.

Tekst gaat verder onder X. 

‘Serieus? Moet dit zo?’

Op X heerst verbazing over de actie van de politie. VVD-Tweede Kamerlid Ingrid Michon schrijft: “Serieus? Moet dit zo? Het is satire. Elke verboden vlag in een demo wordt ‘in de context’ bezien. Dat geldt dan ook voor dit ‘wapen’ in een satirisch filmpje. Puntje erbij voor het debat in de raad van Amsterdam.”

Politiek commentator van WNL Thomas van Groningen begrijpt de reacties op social media. “Maar ik begrijp ook wel dat als je op het politiebureau zit en er een melding binnenkomt over een wapen dat te zien is in een filmpje van Hans Teeuwen, je denkt: moeten we niet even kijken?”, reageert hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “En ik begrijp ook wel dat zes agenten dan zeggen: ‘Ik wil mee! We willen allemaal wel even zien hoe een bekende Nederlander woont.'”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

“Of dat nou slim is vanuit de politie bekeken, weet ik niet”, gaat Van Groningen verder. “Al moet ik zeggen: ik kan op het filmpje niet zien of het een echt wapen is of een nepwapen. Dat iemand gaat kijken van: ‘Hey joh, heb je nou een wapen? Wat is dat voor ding?’, dat vind ik eigenlijk helemaal niet zo gek. Maar moet je dat met zes man doen? Dat is denk ik niet zo handig in deze tijd.”

Actie ‘zwaar overtrokken’

Volgens Teeuwen heeft iemand aangifte gedaan, waarna de politie bij hem op bezoek kwam. “Maar ik weet niet wie. En ik ben heel benieuwd hoe snel dat bevel tot binnentreding geregeld is. Het zal hooguit twee uur na het plaatsen van het filmpje zijn gebeurd”, zegt hij tegen ANP.

De cabaretier is verbaasd dat de politie niet eerst even contact heeft gezocht. “Ik kan mij moeilijk voorstellen dat iemand die het filmpje ziet niet denkt: het is grappig bedoeld, laten we hem eerst even bellen. Of ik stuur misschien één persoon langs. Dat is een bewuste keuze geweest.” Hij noemt de actie van de politie “zwaar overtrokken”.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan blijf op de hoogte!

Teeuwen wacht voorlopig af wat de politie gaat doen. Het wapen in kwestie is volgens Teeuwen een luchtbuks die de cabaretier naar eigen zeggen al jaren in de kast had liggen. “Ik weet niet of het verboden is, maar deze ligt al jaren bij mij thuis. Ik heb daar vroeger binnenshuis mee op blikjes geschoten.”

‘Opgetreden zoals dat anders ook gaat’

Volgens een zegsvrouw heeft de politie “opgetreden zoals dat anders ook gaat. We hebben het mogelijke vuurwapen in beslag genomen voor verder onderzoek. Sommige nepwapens mogen ook niet op straat.” De agenten hebben ter plaatse de afweging gemaakt om de cabaretier niet te arresteren, laat de woordvoerster weten, die benadrukt dat het vooral van belang is dat het wapen is ingenomen.

Ook burgemeester Halsema heeft van zich laten horen. “Mijn haar zit (meestal) echt beter”, reageert de burgemeester onder de Instagramvideo waarop Teeuwen haar met een pruik op imiteert.

Lees ook: 

Mark Rutte en Geert Wilders bakkeleien over rol Halsema tijdens protest bij Holocaustmuseum: ‘Het riekt naar politieke actie van de extreem linkse burgemeester’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer