main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 maart 2024 — 12:17

Kabinet ‘gek’ als Fransen onderzeeërs mogen bouwen, zegt SGP-leider Stoffer: ‘Iets tussen Rutte en Macron’

SGP-leider Chris Stoffer kan er met zijn verstand niet bij dat het demissionaire kabinet de vier nieuwe onderzeeboten vermoedelijk gaat laten bouwen door de Franse Naval Group. “Mijn politieke nachtmerrie is uitgekomen”, verzucht Stoffer. Met de bouw in Frankrijk gaat vier tot zes miljard euro de grens over.

Na bijna tien jaar bakkeleien hakt het kabinet vrijdag een knoop door over de megaorder van Defensie. Haagse bronnen meldden dinsdag aan RTL Nieuws dat Naval Group aan het langste eind trekt. Ook de Nederlandse scheepsbouwer Damen was in de race, in combinatie met de Zweedse bouwer Saab. Damen “blijft hopen op een goede afloop”, zegt een woordvoerder van het concern uit Gorinchem.

Als blijkt dat het besluit toch is gevallen op Naval Group, dan gaat SGP-leider Stoffer “er alles aan doen” om te voorkomen dat de Franse werf daadwerkelijk de onderzeeërs gaat bouwen. “Je bent echt van de zotte als Nederland als je zo’n grote order, van 4 tot 6 miljard euro aan directe bouwkosten, in Frankrijk neerzet, terwijl je het ook hier kan doen.”

Het gaat bovendien niet alleen over de bouw van de schepen, zegt het Kamerlid. “Je moet ook decennialang aan onderhoud doen. Dan gaat het nog eens over twee keer het bedrag dat nodig is voor de bouw, dus tien tot vijftien miljard euro. Dat kan allemaal hier worden uitgegeven, bij Nederlandse bedrijven. Zo houd je ook Nederlandse jongens en meisjes die nog geboren moeten worden aan het werk.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

Bedrijven in de maritieme sector zeggen dat de order in Nederland geplaatst moet worden om de sector toekomstbestendig te houden, zegt Stoffer. “Alleen er zit een demissionair kabinet, dat niet eens een meerderheid in de Kamer heeft, dat denkt: dit gaan we nog even snel besluiten.” Stoffer benadrukt: “We moeten dit écht in Nederland doen.”

Vriendschap Rutte en Macron

Op initiatief van de SGP gaat de Tweede Kamer vanavond met staatssecretaris Van der Maat (Defensie) in debat. Stoffer denkt niet dat hij de bewindsman op andere gedachten kan brengen. “Ik ben zes jaar met dit onderwerp bezig, al veel langer dan de staatssecretaris. Ik heb altijd gepoogd om dit in Nederland neer te zetten en elke keer liep dat om onverklaarbare redenen stuk. Ik ga proberen de Tweede Kamer te overtuigen dat we moeten voorkomen dat dit demissionair kabinet dit besluit neemt.”

Stoffer vermoedt dat de vriendschap tussen demissionair premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron een rol speelt in het besluit om de opdracht aan Naval te geven. “Er zit ook iets tussen onze premier en de hoogste man in Frankrijk, Emmanuel Macron. Er is een vriendschap, er zijn altijd contacten geweest. Als Macron naar Nederland komt, komt toevallig de CEO van Naval mee. Het is iets wat ongrijpbaar is voor mij.”

Hij gaat verder: “Ik heb jarenlang geprobeerd om erachter te komen van: waarom wil je dit naar Frankrijk brengen? Ik zie geen objectieve reden om dat te doen. Het had gewoon één op één gegund kunnen worden aan de combinatie van Damen en Saab.” Als de order daadwerkelijk naar Frankrijk gaat, noemt hij het kabinet ‘gek’.

‘Fransen bouwen hele andere boten’

Het kabinet stelt dat ook Nederlandse bedrijven zullen profiteren als de order in Frankrijk terechtkomt. Zo zou Naval willen samenwerken met de Koninklijke IHC in Kinderdijk. Volgens Stoffer heeft het weinig om het lijf. “Alle bedrijven in de maritieme sector die ik spreek, en dat zijn er heel veel, zeggen: als jullie willen dat wij iets gaan doen, dan moet de order naar Damen-Saab.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan blijf op de hoogte!

Volgens de SGP-voorman is het niet zo dat de Fransen het meest kundig zijn. “Degenen die nog het meeste ervaring hebben met het bouwen van een boot die in de buurt komt van de nieuwe onderzeeërs, zijn de Duitsers. De Fransen bouwen hele andere boten, zij moeten ook een nieuw ontwerp maken.” Ze zijn dus niet kundiger dan Saab-Damen, zegt Stoffer. “De Fransen hebben een betere lobby.”

Eerder zeiden ook de VVD en CDA ook dat de bouw van de onderzeeboten in Nederland moet gebeuren. Stoffer hoopt dat die partijen zijn oproep steunen. “Ik roep VVD en CDA op: kom op!”

Lees ook: 

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: ‘Hebben kennis voor bouw onderzeeërs niet in huis’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Witwasgeld aan banden?

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge; als het aan het kabinet ligt, kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. De maatregel moet het criminelen moeilijker maken om met witgewassen geld een flinke aankoop te doen. 

Martijn de Greve bespreekt deze maatregel met:

  • Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie oftewel dé man die zijn pijlen richt op de witteboordencriminelen
  • Medy van der Laan, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende II namens D66, en nu de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor NSC en medeonderhandelaar in de formatie.

Luister de aflevering terug via je favoriete podcast-app!

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer

NSC-onderhandelaar Van Hijum: ‘Plan om doorberekening te laten maken door het CPB komt van alle vier de partijen’

Alle vier de onderhandelende partijen hebben in het verleden meerdere keren felle kritiek geuit op het Centraal Planbureau (CPB). Desondanks willen ze het plan dat…

Lees meer

Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij…

Lees meer

Europese Commissie start opnieuw een zaak tegen TikTok

De Europese Commissie heeft TikTok een ultimatum gesteld om duidelijkheid te verschaffen over de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigt verder om…

Lees meer

Overijssel wil met kogel af van ‘probleemwolf’

 In Overijssel zouden wolven in bepaalde situaties moeten kunnen worden afgeschoten, vindt een meerderheid in de Provinciale Staten. BBB, SGP, VVD, JA21, PVV en FVD…

Lees meer

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer