Kabinet ‘gek’ als Fransen onderzeeërs mogen bouwen, zegt SGP-leider Stoffer: ‘Iets tussen Rutte en Macron’
SGP-leider Chris Stoffer kan er met zijn verstand niet bij dat het demissionaire kabinet de vier nieuwe onderzeeboten vermoedelijk gaat laten bouwen door de Franse Naval Group. “Mijn politieke nachtmerrie is uitgekomen”, verzucht Stoffer. Met de bouw in Frankrijk gaat vier tot zes miljard euro de grens over.
Na bijna tien jaar bakkeleien hakt het kabinet vrijdag een knoop door over de megaorder van Defensie. Haagse bronnen meldden dinsdag aan RTL Nieuws dat Naval Group aan het langste eind trekt. Ook de Nederlandse scheepsbouwer Damen was in de race, in combinatie met de Zweedse bouwer Saab. Damen “blijft hopen op een goede afloop”, zegt een woordvoerder van het concern uit Gorinchem.
Als blijkt dat het besluit toch is gevallen op Naval Group, dan gaat SGP-leider Stoffer “er alles aan doen” om te voorkomen dat de Franse werf daadwerkelijk de onderzeeërs gaat bouwen. “Je bent echt van de zotte als Nederland als je zo’n grote order, van 4 tot 6 miljard euro aan directe bouwkosten, in Frankrijk neerzet, terwijl je het ook hier kan doen.”
Het gaat bovendien niet alleen over de bouw van de schepen, zegt het Kamerlid. “Je moet ook decennialang aan onderhoud doen. Dan gaat het nog eens over twee keer het bedrag dat nodig is voor de bouw, dus tien tot vijftien miljard euro. Dat kan allemaal hier worden uitgegeven, bij Nederlandse bedrijven. Zo houd je ook Nederlandse jongens en meisjes die nog geboren moeten worden aan het werk.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!
Bedrijven in de maritieme sector zeggen dat de order in Nederland geplaatst moet worden om de sector toekomstbestendig te houden, zegt Stoffer. “Alleen er zit een demissionair kabinet, dat niet eens een meerderheid in de Kamer heeft, dat denkt: dit gaan we nog even snel besluiten.” Stoffer benadrukt: “We moeten dit écht in Nederland doen.”
Vriendschap Rutte en Macron
Op initiatief van de SGP gaat de Tweede Kamer vanavond met staatssecretaris Van der Maat (Defensie) in debat. Stoffer denkt niet dat hij de bewindsman op andere gedachten kan brengen. “Ik ben zes jaar met dit onderwerp bezig, al veel langer dan de staatssecretaris. Ik heb altijd gepoogd om dit in Nederland neer te zetten en elke keer liep dat om onverklaarbare redenen stuk. Ik ga proberen de Tweede Kamer te overtuigen dat we moeten voorkomen dat dit demissionair kabinet dit besluit neemt.”
Stoffer vermoedt dat de vriendschap tussen demissionair premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron een rol speelt in het besluit om de opdracht aan Naval te geven. “Er zit ook iets tussen onze premier en de hoogste man in Frankrijk, Emmanuel Macron. Er is een vriendschap, er zijn altijd contacten geweest. Als Macron naar Nederland komt, komt toevallig de CEO van Naval mee. Het is iets wat ongrijpbaar is voor mij.”
Hij gaat verder: “Ik heb jarenlang geprobeerd om erachter te komen van: waarom wil je dit naar Frankrijk brengen? Ik zie geen objectieve reden om dat te doen. Het had gewoon één op één gegund kunnen worden aan de combinatie van Damen en Saab.” Als de order daadwerkelijk naar Frankrijk gaat, noemt hij het kabinet ‘gek’.
‘Fransen bouwen hele andere boten’
Het kabinet stelt dat ook Nederlandse bedrijven zullen profiteren als de order in Frankrijk terechtkomt. Zo zou Naval willen samenwerken met de Koninklijke IHC in Kinderdijk. Volgens Stoffer heeft het weinig om het lijf. “Alle bedrijven in de maritieme sector die ik spreek, en dat zijn er heel veel, zeggen: als jullie willen dat wij iets gaan doen, dan moet de order naar Damen-Saab.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan blijf op de hoogte!
Volgens de SGP-voorman is het niet zo dat de Fransen het meest kundig zijn. “Degenen die nog het meeste ervaring hebben met het bouwen van een boot die in de buurt komt van de nieuwe onderzeeërs, zijn de Duitsers. De Fransen bouwen hele andere boten, zij moeten ook een nieuw ontwerp maken.” Ze zijn dus niet kundiger dan Saab-Damen, zegt Stoffer. “De Fransen hebben een betere lobby.”
Eerder zeiden ook de VVD en CDA ook dat de bouw van de onderzeeboten in Nederland moet gebeuren. Stoffer hoopt dat die partijen zijn oproep steunen. “Ik roep VVD en CDA op: kom op!”
Lees ook:
Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: ‘Hebben kennis voor bouw onderzeeërs niet in huis’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meer