main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 11 maart 2024 — 11:46

Tientallen miljoenen euro’s schade door cyberfraude, zorgen over AI: ‘Criminelen klonen bekende stemmen’

Nederlandse banken hebben vorig jaar bijna 36 miljoen euro schade geleden door cyberfraude, meldt De Telegraaf. Bankhelpdeskfraude kostten de banken ruim 28 miljoen euro, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), die in handen zijn van de krant. Demissionair minister voor Financiën Steven van Weyenberg: “Geef nooit je pincode.”

Bij bankhelpdeskfraude doen criminelen zich voor als bankmedewerker. Het aantal gevallen van oplichting door bankhelpdeskfraude steeg sinds 2020 explosief, met 2022 als piekjaar. Toen maakten cybercriminelen 51 miljoen euro afhandig.

Door inzet van banken en politie daalde het aantal gevallen van cyberoplichting met 45 procent. Verschillende bendes werden opgerold en er werden gevangenisstraffen tot vijf jaar uitgedeeld. Ook verlaagde daglimieten bij banken biedt soelaas. “Maar 36 miljoen is nog steeds een enorm bedrag”, verzucht Marco Doeland, hoofd Veiligheidszaken van de NVB.

“Een zwaluw maakt nog geen zomer”, waarschuwt ook Theo van der Plas, landelijk programmadirecteur Digitalisering & Cybercrime bij de Nationale Politie. Banken en de cyberpolitie waarschuwen voor nieuwe vormen van cyberfraude. Steeds vaker zetten criminelen kunstmatige intelligentie in om mensen op het verkeerde been te zetten.

Volgens Van der Plas is de tijd van vreemde mailtjes vol spelfouten verleden tijd. Cybercriminelen gaan professioneel te werk. “Wat we zien is dat oplichters bijvoorbeeld mensen met ruime callcenter-ervaring ronselen en inzetten om overtuigend over te komen”, zegt hij tegen de krant.

Kunstmatige intelligentie

Ook met de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) worden mensen misleid. Van der Plas: “Criminelen klonen bijvoorbeeld stemmen, waardoor het lijkt dat een bekende belt. Er zijn zelfs voorbeelden van deep fake videoconferenties, waarvan bijvoorbeeld een financiële instelling in Hong Kong de dupe werd.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

“In die nep-vergadering verzocht de CEO, omringd door kunstmatig gecreëerde mensen die ook allemaal daadwerkelijk in dat bedrijf werkten, om een enorm bedrag over te maken. Het leek allemaal heel betrouwbaar, maar het was dus nep”, vertelt Van der Plas. “Je hoeft in 2024 echt geen sukkel te zijn om slachtoffer te worden van cyberoplichting.”

‘Uiteindelijk klik je er zelf op’

Demissionair minister voor Financiën Steven van Weyenberg maakt zich zorgen, erkent hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De tijd van een slecht geschreven mailtje waar je snel op klikt of een zogenaamd appje van je dochter, is echt voorbij”, weet hij. “Het schadebedrag door cyberfraude daalt, maar criminelen worden steeds geraffineerder.”

De bewindsman spreekt van “keiharde fraude” en waarschuwt mensen om “echt op te letten. Geef nooit de code van je pinpas. Voor je het weet kun je de Sjaak zijn, zelfs als je dacht dat je alert was”. De overheid probeert mensen met voorlichtingscampagnes weerbaar te maken, maar “uiteindelijk klik je er zelf op”.

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start.

De minister beklemtoont: “Kunstmatige intelligentie is hier om te blijven. Je moet heel, heel goed opletten.” Van Weyenberg roept mensen die slachtoffer zijn geworden van cybercriminelen op over de schaamte heen te stappen en aangifte te doen bij de politie.

Lees ook: 

ChatGPT walhalla voor cybercriminelen: deskundigen waarschuwen voor vloedgolf aan phisingmails

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Werkende ouders in de knel: ‘De politiek laat het volledig liggen’

Werkende ouders kunnen maar moeizaam de eindjes aan elkaar knopen. Vooral de voorzieningen spelen niet goed in op hun wensen. Dat blijkt uit een rapport…

Lees meer

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer