main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 11 maart 2024 — 13:20

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: ‘Hebben kennis voor bouw onderzeeërs niet in huis’

Oud-ambassadeur in Parijs Ed Kronenburg vindt niet dat de nieuwe onderzeeërs voor Defensie koste wat het kost in Nederland gebouwd moeten worden. “Mijn uitgangspunt zou zijn: je moet de beste boot nemen. Veiligheid is het allerbelangrijkste”, zegt Kronenburg in het radioprogramma Sven op 1.

Na bijna tien jaar hakt het demissionaire kabinet vrijdag de knoop door over wie de nieuwe Defensie-onderzeeërs mag gaan bouwen. Volgens De Telegraaf gaat de Franse Naval Group met de megaorder aan de haal, waardoor het Zweedse Saab, dat samenwerkt met de Nederlandse scheepsbouwer Damen, en het Duitse ThyssenKrupp Marine Systems het nakijken hebben.

Volgens De Telegraaf is er een sterke Franse lobby opgetuigd om de order in de wacht te slepen. Tegenstanders benadrukken dat Naval deels in staatshanden is, waardoor er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie. Met de bouw van de nieuwe onderzeeërs zou zeker 4 miljard euro gemoeid zijn.

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

‘Kennis niet in huis’

De Nederlandse scheepsbouwer Damen haalde onlangs andere opdrachten binnen van het ministerie van Defensie, maar zou ook dolgraag de onderzeeërs bouwen. Kronenburg vindt niet dat de opvolgers van de verouderde Walrus-onderzeeboten per se op eigen bodem gebouwd moeten worden.

“Ik denk niet dat wij als Nederland eropuit zijn om zelf weer onderzeeërs te kunnen gaan bouwen. Dat hebben we gekund, maar we hebben de kennis niet in huis. We gaan die nu ook niet opnieuw opbouwen”, zegt oud-topambtenaar Kronenburg. “Het zou kunnen dat Damen dat wel voor ogen heeft, maar dit is een eenmalige opdracht voor vier schepen. Ik denk dat die schepen heel goed kunnen worden gebouwd in Frankrijk, Duitsland of Zweden.”

Nederland heeft aangekondigd ook nieuwe fregatten te gaan bouwen. “Dat zouden we wel heel goed hier kunnen doen, bij Damen bijvoorbeeld. Laten we ons daarop concentreren”, vindt Kronenburg. “Ik denk dat we in Europa niet allemaal hetzelfde moeten doen. Laten we kijken naar ‘wie doet wat?’, zodat we over de hele breedte de zaken krijgen die we nodig hebben om onze defensie op te bouwen.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Hij benadrukt: “Mijn uitgangspunt zou zijn: je moet de beste boot nemen. Veiligheid is het allerbelangrijkste.” Het gaat dan niet alleen om de boot zelf, maar ook om de techniek die ervoor moet zorgen dat de onderzeeërs onzichtbaar door de wateren kunnen varen. “Als Nederlandse betrokkenheid mogelijk is, des te beter. Maar dat mag niet het uitgangspunt zijn.”

Kostenplaatje valt hoger uit

Kronenburg denkt dat het kostenplaatje voor de bouw van de onderzeeërs hoger uitvalt dan de 4 miljard euro waarover wordt gesproken. Daar komen nog miljarden bovenop voor het onderhoud, zegt hij. “De schepen gaan, als je het goed doet, zo’n dertig jaar mee.” Hij zou het goed vinden als een Nederlands werf het onderhoud kan doen. “Het zou mij niet verbazen als Damen betrokken wordt.”

Overigens moet de bouw van de onderzeeërs gebeuren door een partij met een grote bestaanszekerheid. “Je moet tijdens de levensduur van de onderzeeërs zeker weten dat je over die periode ook reserveonderdelen kan krijgen.”

Lees ook: 

Nederland heeft heel hard een nieuwe onderzeeër nodig: ‘Huidige boten zijn gedateerd’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer

Sywert van Lienden en zakenpartners vervolgd om mondkapjesdeal

Het Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…

Lees meer

Beleggingen naar recordhoogte, kwart Nederlanders doet mee: ‘Mag wat mij betreft nog veel meer’

Particuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…

Lees meer

NS: vrijdagochtend forse hinder in noorden en oosten door staking

De NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…

Lees meer

Honderden dakloze mensen maken gebruik van winterkoudeopvang

Honderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…

Lees meer