Koop nu, betaal later: jongeren komen steeds sneller in de schulden
Eenderde van de jongeren heeft het afgelopen jaar problemen met geld ervaren. Het gaat met name om meer geld uitgeven dan er binnenkomt, schulden bij familie en het kopen van spullen op afbetaling. Tijdens de Week van het Geld wil demissionair minister voor Financiën Steven van Weyenberg jongeren weerbaarder proberen te maken voor de gevaren van de vele online verleidingen.
Jongeren geven gemakkelijk geld uit, zonder na te denken of dit wel zo verstandig is. Tegen de camera van WNL geven jongeren op straat aan dat centjes die binnenkomen net zo makkelijk weer uit worden gegeven. Vooral online influencers zijn de oorzaak, stellen sommigen. "Influencers beïnvloeden mij meer dan advertenties, die vertrouw ik niet echt", zegt een jongen. Een meisje geeft aan dat 70 procent van haar geld gaat naar spullen die zijn aangeprezen door influencers op social media.
"Wij zijn er gevoelig voor. Bekende Nederlanders zitten niet voor niets in reclames", reageert Van Weyenberg in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Een van de dingen die we in de Week van het Geld proberen te leren, is dat als iemand waar je tegenop kijkt zegt dat er een fantastisch product is wat je moet kopen, die persoon dat niet doet omdat hij een lekker product vindt, maar omdat die ervoor wordt betaald. Dat leren herkennen is een van de manieren waarop je kinderen veel weerbaarder kunt maken."
Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start.
Strengere regels niet de enige oplossing
Op dit moment kent Nederland tal van regels om met name jongeren te beschermen tegen online advertenties. Wanneer een bekend persoon een product aanprijst voor een specifiek merk, moet de influencer aangeven dat die hiervoor betaald krijgt. Volgens Van Weyenberg helpt dat niet altijd. "Als jij als jongere niet herkent dat het reclame is, dan kunnen wij regels maken tot we blauw zien, maar dat gaat het niet in z'n eentje oplossen."
Alleen regelgeving is volgens de minister dus niet de oplossing. Hij ziet meer heil in betere voorlichting op scholen. In een van de lesmaterialen voor het basisonderwijs is bijvoorbeeld een screenshot opgenomen van een YouTuber die een product aanprijst. "Want het staat er wel, maar als het je niet opvalt en je niet weet: deze persoon wordt betaald, dan kun je het niet op waarde schatten."
Kopen op afbetaling
Een ander opvallend probleem onder jongeren is dat ze veel dingen op afbetaling kopen. "Jongeren onder de achttien mogen dat eigenlijk helemaal niet", zegt Van Weyenberg. Hij gaat daarom opnieuw in gesprek met de aanbieders. Over twee jaar is er nieuwe strengere wetgeving van kracht. "Maar je wilt toch helemaal niet op je geweten hebben dat we niet controleren of een veertienjarige kan doen of hij vijfentwintig is?"
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Af en toe een vergissing maken moet kunnen, stelt Van Weyenberg. "Daar leer je van. Alleen moeten we jongeren wel leren dat ze na één vergissing die niet weer blijven maken met steeds grotere bedragen."