main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 maart 2024 — 14:47

Hype rond Europapa houdt aan: Joost Klein klinkt nu ook uit draaiorgel

De hype die ontstond nadat Joost Klein eind vorige maand Europapa met Europa deelde, is nog niet overgewaaid. De Nederlandse inzending voor het songfestival in Malmö klonk dit weekend in verschillende steden uit een draaiorgel.

Het liedje waarmee Klein in mei Nederland vertegenwoordigt tijdens het Eurovisie Songfestival, staat sinds afgelopen week met grote afstand bovenaan in de Single Top 100. Op Spotify is het nummer al ruim 12,6 miljoen keer beluisterd en op YouTube zagen 9,4 miljoen mensen de clip.

Bij de bookmakers die de uitslag van het liedjesfestival voorspellen, staat Europapa inmiddels stevig op de vijfde plek. De Nederlandse winkans wordt inmiddels op 5 procent geschat.

Europapa op draaiorgel

Klein klinkt sinds dit weekend ook tussen het winkelend publiek in verschillende Nederlandse steden. Zo draaide de Tilburgse orgeldraaier Pascal Wolsleger Europapa het hele weekend. “Ik hoorde Europapa op de radio en dacht: dat moet ik op het draaiorgel hebben. Ik vind het gewoon een heel mooi nummer”, vertelt hij aan Omroep Brabant.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Pepijn Jansen uit Steenbergen vertaalde ‘Europapa’ via een computerprogramma in een draaiorgelversie. Inmiddels verkocht hij die versie al aan twintig orgelmannen uit het hele land. “Ik was nog op zoek naar een hitje en toen kwam mijn vriendin met dit idee”, zegt hij erover.

Volgens Wolsleger slaat het nummer ook op het draaiorgel aan. “Er wordt zeker op ‘gehakt’. De jeugd vindt het heel leuk.”

Fans Timmermans

Ondertussen borduren ook allerlei mensen online voort op het succes van Klein. De versie van internetsensatie Orgel Joke werd op TikTok al ruim één miljoen keer bekeken en bijna een half miljoen mensen zagen op YouTube de vertaling van gebarentolk Mirjam Stolk.

Ook Europagezinde politici spreken zich en masse uit voor Klein. Zijn nummer is zoals de titel doet vermoeden een ode aan zijn overleden vader en Europa. Leider van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans schreef vorige week op X: “Ik ben verkocht, echt! Europapa van Joost Klein is een ode aan de oer-Hollandse gabbercultuur en tegelijkertijd aan de successen van de Europese integratie. Europa op Nederlandse beats.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start.

Politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther vindt dat een beetje goedkoop. “Het is een beetje geforceerd. ‘O, ik ben zo’n fan.’ Dan denk ik: o ja, er wordt gewoon een inschatting gemaakt van: dit gaat het wel goed doen onder de bevolking, dus als ik dat omarm, straalt dat sterrenstof ook goed op mij af.”

Lees ook: 

Joost Klein stijgt weer bij bookmakers met Europapa, winkans neemt toe

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer