main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 10 maart 2024 — 14:51

Vrees voor economische achterstand Nederland: ‘Politiek links heeft urgentie niet in de gaten’

Nederland raakt economisch gezien op achterstand door het verslechterde ondernemersklimaat in Nederland. Dat stelt voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie in WNL Op Zondag. De omstandigheden zijn niet alleen voor grote bedrijven verslechterd, maar ook voor midden- en kleinbedrijven. “Het lijkt wel alsof politiek links totaal de urgentie van de situatie niet in de gaten heeft.”

Castelein ziet een opeenstapeling van problemen voor ondernemers in Nederland. “De verhoging van het minimumloon raakt het mkb knetterhard, winkeliers zitten met enorme coronaschulden. We zeggen dat er steunpakketten waren, maar als die echt geholpen zouden hebben, dan zouden die mensen nu niet in de ellende zitten”, aldus de voorzitter.

Gemeenten werken ook niet mee, ziet Castelein, waardoor winkeliers worden benadeeld. “Gemeenten voeren onder meer parkeertarieven in, wat het centrum minder aantrekkelijk maakt. De opvolging van familiebedrijven wordt daarnaast ook onaantrekkelijker gemaakt door de invoering van hogere belastingen. Kortom, er is van alles mis met het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland”, concludeert de vakbondsman.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Invloedrijke bedrijven luiden noodklok

Daarom uiten de grote bedrijven van Nederland uitgebreid hun zorgen en zetten zij nu zelf de stap naar het Torentje. Deze bedrijven, waaronder chipmachinemaker ASML, dreigen uit Nederland te vertrekken door het verslechterde vestigingsklimaat. Dat zou voor Nederland een groot gemis zijn, omdat deze bedrijven van grote economische waarde zijn, stelt de vakbondsman.

Volgens Castelein is Den Haag de oorzaak van het landelijke probleem. “We liggen al een paar jaar stil en dat is slecht voor de economie. Er is zo’n volatiele politieke koers uitgezet, dat ik weleens het idee heb dat de Kamer de rode draad gewoon kwijt is.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Ook wijst Castelein naar het onderwijs. “Er wordt veel te weinig nagedacht over welk onderwijs we nu moeten geven om de economie over tien jaar te kunnen voeden met goed opgeleide mensen”, besluit de voorzitter.

ASML-scholen

Hij pleit voor ASML-scholen. “Hoe mooi zou het zijn als bedrijven zoals ASML het onderwijs zouden ondersteunen. In plaats van dat inclusieve onderwijs, waar iedere leerling een plek moet krijgen, kun je dit soort specifieke leerlingen ook opvangen op eigen scholen.”

Castelein ziet meerdere voordelen. “Aan de ene kant is dat een kweekschool voor ASML, aan de andere kant is het ook een school waar sympathie gecreëerd wordt in de samenleving voor dit soort grote bedrijven.”

Lees ook:

Dilan Yeşilgöz luidt noodklok: ‘Het is vijf voor twaalf, wij hebben bedrijven in Nederland nodig’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

Live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas

De Kantine komt morgen voor het eerst live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas in Rotterdam. En daar schuiven de volgende gasten aan bij Fidan Ekiz en Wieger Hemmer:
  • Politiek verslaggever Victor Pak praat ons bij over de finaleweek van de formatie;
  • De Belgische politicus Darya Safai is te gast over de strenge migratieregels die zij daar al hanteren;
  • De Rotterdamse  radio-dj Sherill Samsom is net terug uit Malmö, waar zij de halve finales van het Eurovisie Songfestival zag;
  • Natuurfotograaf Jasper Doest legt in zijn werk de relatie tussen mens en dier vast.
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat…

Lees meer

VVD eist actie van onderwijsminister Dijkgraaf: ‘Tijd dat hij regie pakt’

Naar aanleiding van de pro-Palestijnse demonstraties bij universiteiten in Nederland, doet Tweede Kamerlid van de VVD Claire Martens in het radioprogramma Sven op 1 een…

Lees meer

Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden…

Lees meer

Iedereen kan zich zonder poespas volspuiten met fillers en botox: ‘Het maakt niet uit of je bekwaam of bevoegd bent’

Volle lippen, grotere borsten en weg met die rimpels en kraaienpootjes. Steeds meer millennials spuiten zich vol met fillers en botox. Daar komt bij dat…

Lees meer