Vrees voor economische achterstand Nederland: ‘Politiek links heeft urgentie niet in de gaten’
Nederland raakt economisch gezien op achterstand door het verslechterde ondernemersklimaat in Nederland. Dat stelt voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie in WNL Op Zondag. De omstandigheden zijn niet alleen voor grote bedrijven verslechterd, maar ook voor midden- en kleinbedrijven. "Het lijkt wel alsof politiek links totaal de urgentie van de situatie niet in de gaten heeft."
Castelein ziet een opeenstapeling van problemen voor ondernemers in Nederland. "De verhoging van het minimumloon raakt het mkb knetterhard, winkeliers zitten met enorme coronaschulden. We zeggen dat er steunpakketten waren, maar als die echt geholpen zouden hebben, dan zouden die mensen nu niet in de ellende zitten", aldus de voorzitter.
Gemeenten werken ook niet mee, ziet Castelein, waardoor winkeliers worden benadeeld. "Gemeenten voeren onder meer parkeertarieven in, wat het centrum minder aantrekkelijk maakt. De opvolging van familiebedrijven wordt daarnaast ook onaantrekkelijker gemaakt door de invoering van hogere belastingen. Kortom, er is van alles mis met het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland", concludeert de vakbondsman.
Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.
Invloedrijke bedrijven luiden noodklok
Daarom uiten de grote bedrijven van Nederland uitgebreid hun zorgen en zetten zij nu zelf de stap naar het Torentje. Deze bedrijven, waaronder chipmachinemaker ASML, dreigen uit Nederland te vertrekken door het verslechterde vestigingsklimaat. Dat zou voor Nederland een groot gemis zijn, omdat deze bedrijven van grote economische waarde zijn, stelt de vakbondsman.
Volgens Castelein is Den Haag de oorzaak van het landelijke probleem. "We liggen al een paar jaar stil en dat is slecht voor de economie. Er is zo'n volatiele politieke koers uitgezet, dat ik weleens het idee heb dat de Kamer de rode draad gewoon kwijt is."
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Ook wijst Castelein naar het onderwijs. "Er wordt veel te weinig nagedacht over welk onderwijs we nu moeten geven om de economie over tien jaar te kunnen voeden met goed opgeleide mensen", besluit de voorzitter.
ASML-scholen
Hij pleit voor ASML-scholen. "Hoe mooi zou het zijn als bedrijven zoals ASML het onderwijs zouden ondersteunen. In plaats van dat inclusieve onderwijs, waar iedere leerling een plek moet krijgen, kun je dit soort specifieke leerlingen ook opvangen op eigen scholen."
Castelein ziet meerdere voordelen. "Aan de ene kant is dat een kweekschool voor ASML, aan de andere kant is het ook een school waar sympathie gecreëerd wordt in de samenleving voor dit soort grote bedrijven."