main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 maart 2024 — 11:09

Gouden gabbertijd is terug door Europapa: ‘Maar hakken is nooit weggeweest’

Joost Klein heeft met zijn recordbrekende songfestival-inzending Europapa niet alleen de schoudervulling en de Hollandse molen, maar ook het hakken uit de gouden gabbertijd weer op de kaart gezet. Althans, voor het grote publiek. ”Want hakken is eigenlijk nooit weggeweest”, zegt DJ Paul Elstak in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De Rotterdamse aartsvader van de gabberscene werkte mee aan het razend populaire liedje én is te zien in de clip.

Tot in de vroege ochtend hakken. Met een kale kop, strakgetrokken staart, een bomberjack aan en natuurlijk Nike Air Max-sneakers. Iedereen kan zich de beelden van de gabbertijd in de jaren ’90 nog voor de geest halen. De cultuur haalde zelfs de lijst van immaterieel cultureel erfgoed in Nederland.

De nineties zijn door Joost Klein terug van weggeweest. Nadat de film Hardcore Never Dies volle bioscoopzalen trok, laat Joost Klein Nederland en Europa nu opnieuw hakken.

‘Nooit verwacht dat Europapa gekozen zou worden’

Hardcore DJ Paul Elstak vindt het prachtig. Hij heeft het nummer zijn beroemde sausje gegeven. ”Ik had niet verwacht dat Europapa uitgekozen zou worden. Het is natuurlijk geen Duncan Laurence. Nu slaat het aan. Dat is helemaal tof. Het is ook een slimme keuze. Joost heeft een grote achterban in Duitsland”, zegt hij.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Nieuwe boekingen heeft het hem nog niet opgeleverd, maar de DJ zit al volgeboekt. ”Grote hardcorefeesten zijn altijd gebleven, maar nu komt het opnieuw bovendrijven. Het valt gewoon op.”

Mee naar Malmö? Nee, dat gaat voor Elstak niet. ”Ik ben dan druk aan het draaien. Het is heel druk in die periode. Ik ben ook maar een klein onderdeel van het nummer. Ik ga geen optredens afzeggen.”

1,2 miljoen streams op één dag

Klein heeft een record gevestigd op Spotify met zijn songfestivalhit Europapa. Het nummer is het meest gestreamde lied in Nederland in één dag, bevestigt een woordvoerder van de streamingdienst. Uit de openbare cijfers van Spotify bleek eerder al dat het lied 1,2 miljoen keer is gestreamd, maar toen kon nog niet worden bevestigd dat het om een record ging.

“Het zijn maar getallen, maar ik ben heel dankbaar”, reageert Klein in zijn Instagram Stories.

Het record hiervoor was ook in handen van een bekende uit songfestivalland: Duncan Laurence. Zijn winnende lied Arcade behaalde ruim 1 miljoen streams op de dag na zijn overwinning in 2019.

Nederland en Duitsland

Europapa, dat vorige week donderdag uitkwam, is tot nu toe meer dan 6,5 miljoen keer gestreamd. Het lied wordt het best beluisterd in Nederland en Duitsland, laat een woordvoerder weten. Daarna volgen België, Polen en Oostenrijk.

Het Eurovisie Songfestival is van 7 tot en met 11 mei in het Zweedse Malmö. Klein komt in de tweede halve finale in actie.

Lees ook:

Internetfenomeen Orgel Joke wil deel uitmaken van podiumact Joost Klein: ‘Het zou heel leuk zijn’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer