CBR helpt gewonde Oekraïense soldaten weer de auto in: ‘Niet alleen behoefte aan wapens’
Het CBR gaat Oekraïense veteranen die gewond zijn teruggekeerd van het front helpen om op een veilige manier weer achter het autostuur te kruipen. Dat meldt De Telegraaf. Een delegatie van het exameninstituut bracht onlangs een bezoek aan het land om afspraken te maken over de samenwerking.
"Er is daar niet alleen behoefte aan wapens uit het Westen, maar ook aan kennis over tal van andere zaken, zoals rijopleidingen en examineren", zegt Lodewijk Boer, CBR-adviseur bestuur en beleid. "Maar ook kunnen we het verschil maken door oplossingen aan te reiken om ervoor te zorgen dat mensen die gewond zijn geraakt in de oorlog, mobiel kunnen blijven."
Naar schatting zijn er zo'n 300.000 Oekraïense veteranen en burgers die door toedoen van de oorlog fysiek of mentaal niet meer in staat zijn om veilig auto te rijden. "Maar die dat met een aantal aanpassingen aan het voertuig of de bediening ervan toch kunnen", zegt Boer tegen de krant.
'Het leven gaat door'
Helmut van der Smitte maakte deel uit van de CBR-delegatie die Oekraïne bezocht. "We troffen een land aan waar alles gewoon doorgaat, ondanks raketaanvallen die we daar ook hebben meegemaakt", vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We hebben diverse malen in de schuilkelders gezeten, we hebben inslagen gehoord, maar het leven gaat door. Daarin zie je de veerkracht van mensen."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Volgens Van der Smitte komt de hulp van het CBR niet te vroeg. "De overheden zijn er heel erg op gebrand om mensen die door de oorlog gewond zijn geraakt zo snel mogelijk in de maatschappij te includeren. Dat kunnen soldaten zijn, maar ook burgers."
'In Nederland zijn we heel ver'
Vorig jaar bracht een Oekraïense delegatie een bezoek aan het CBR en de RDW, waarna Nederland om hulp werd gevraagd. Volgens Van der Smitte loopt Nederland voorop in het weer mobiel maken van mensen met een fysieke of mentale handicap. "Wij kennen in Nederland een heel proces van rijgeschiktheid. Hoe kun je met auto-aanpassingen werken? Hoe kun je handicaps compenseren?"
"In Nederland zijn we daar heel ver in", benadrukt Van der Smitte. "We werken samen met autoaanpasbedrijven en gespecialiseerde instructeurs, om mensen weer mobiel te krijgen. In Oekraïne moet dat hele systeem nog op poten gezet worden."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Het CBR gaat ook adviseren hoe het examen en de rijopleidingen kunnen worden gemoderniseerd, schrijft De Telegraaf. Op die manier voldoet Oekraïne op voorhand al aan de voorwaarden die de Europese Unie aan een rijbewijs stelt.
Van der Smitte: "We proberen de kennis over te dragen, zodat men in Oekraïne kan beginnen om mensen met handicaps weer mobiel te krijgen. Dat willen ze op zo'n manier dat het ook EU-proof is, omdat ze in de toekomst heel graag tot de EU worden toegelaten."
'Zelenski heeft iedereen nodig'
Oorlogsverslaggever Hans-Jaap Melissen bezocht Oekraïne al meerdere keren. Volgens hem is het voor Oekraïne een bittere noodzaak om mensen weer op de been te krijgen. "Ik kom vaak op plekken waar gewonden geholpen worden en revalideren. Ze moeten eigenlijk weer terug naar het front, want er is een tekort aan manschappen. Zelenski heeft alle mannen en vrouwen nodig."
"Alle mensen die weer op de rit geholpen kunnen worden, zijn mooi meegenomen", zegt Melissen. "Ook als deze mensen niet meer hard kunnen vechten, kunnen ze wel logistieke dingen regelen als ze leren rijden. Oekraïne staat tegenover een Russische overmacht. Dus iedereen is nodig."