main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 maart 2024 — 10:59

Nederlandse techsector luidt noodklok: ‘We lopen flink achter op andere landen’

De groei van de Nederlandse technologiesector is het afgelopen jaar achterop geraakt in vergelijking met andere landen. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van organisatie Techleap, genaamd State of Dutch Tech. Ze pleiten voor een hoognodige, continue investering in de techsector, omdat investeringen het afgelopen jaar terugliepen met 25 procent. “Buurlanden komen beter uit de bus, omdat zij blijven investeren in technologie en innovatie”, ziet Eva de Mol, oprichter van CapitalT, een Nederlands investeringsfonds in technologie.

Uit het rapport blijkt dat ondernemers er lang over doen om investeringen van de grond te krijgen en dat er een tekort is aan geschikt personeel op technologisch gebied. De Mol ziet dat er wel behoorlijk wat startups in Nederland zijn, maar dat deze lastig van de grond komen. “Het bedrijf van de startupfase naar de groeifase brengen blijkt heel lastig, ontzettend jammer. Dan pas gaan bedrijven namelijk echt bijdragen aan de economie.”

Overheid moet in actie komen

De Mol vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat er drie duidelijke actiepunten nodig zijn waar de Nederlandse overheid zich druk om moet maken. “Er is een gebrek aan talent in de technologische sector. Zo’n 60 procent van de vacatures blijft onvervuld. Daarnaast is er veel regelgeving om veel internationaal talent buiten de deur te houden. Ontzettend jammer, want daardoor kunnen bepaalde bedrijven niet doorgroeien.”

Het opleiden van Nederlandse mensen op het gebied van onder meer digitale skills loopt ver achter. “Dat gebeurt veel te weinig, terwijl je in de branche goed kan verdienen.” Volgens De Mol komt dat door het niet investeren in bepaalde lesmethoden om kinderen bijvoorbeeld spelenderwijs coderen mee te geven. In landen als Frankrijk en Finland gebeurt dat veel meer.”

Het tweede punt is dat de overheid veel minder investeert in innovatie en sleuteltechnologieën, aldus De Mol. Daarnaast is regelgeving ook een groot probleem. “In vergelijking met het internationale speelveld lopen Nederlandse ondernemers daar veel meer tegenaan. Het houdt ze tegen.” In het rapport wordt dringend beroep gedaan op de overheid om hier iets mee te doen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Maak over klant van techbedrijven’

De investeringsachteruitgang is volgens haar ook deels te verklaren door de instabiele economische situatie in Nederland de afgelopen twee jaar. “Wel kan je het in context plaatsen. We zien dat onze buurlanden zijn blijven investeren in technologie en innovatie. Daardoor komen zij nu beter uit de bus. Op het moment dat we nu investeren, zie je dat over twee tot vijf jaar terug in de cijfers. Daarom moeten we blijven investeren, ook als de Nederlandse economie stagneert.”

Een interessante optie zou zijn om de overheid als het ware ‘klant’ te maken van techbedrijven. “Ze moeten zelf meer consument worden van de technologie.” Volgens De Mol moet de overheid zich meer openstellen voor nieuwe technologische ontwikkelingen. “Het is een boodschap om bewust te zijn van de nieuwe technologie die er is.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Daarnaast ziet De Mol dat er ook veel dingen goed gaan qua technologische ontwikkelingen. “Laten we ervoor zorgen dat we daar sterker in worden en niet stoppen met groeien.”

Lees ook:

Loopt de Nederlandse tech-industrie achter de feiten aan? ‘Je moet doorpakken’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer

Zijn we terecht bang voor de enge man in de bosjes? ‘Het is vaker iemand dichterbij’

In de media horen we vaak over brute moordzaken waarbij een slachtoffer plotseling vanuit de bosjes wordt aangevallen door ‘een enge man’. Maar in hoeverre…

Lees meer

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers…

Lees meer

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer