main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 januari 2024 — 10:58

Loopt de Nederlandse tech-industrie achter de feiten aan? ‘Je moet doorpakken’

Prins Constantijn van Oranje, startup-ambassadeur van Techleap, waarschuwt dat als Nederland belangrijk en relevant wil blijven binnen de tech-industrie, we zelf de technologie moeten ontwikkelen en de bedrijven moeten bouwen. Dat zegt hij naar aanleiding van zijn bezoek aan CES 2024 in Las Vegas, ’s werelds grootste techbeurs.

Het grootschalige evenement vond plaats van dinsdag 9 tot 12 januari en stond boordevol moderne technologische ontwikkelingen met potentie. “Het is een vroege verkenning op de Amerikaanse markt en dat is belangrijk voor de Nederlandse tech-industrie”, zegt prins Constantijn in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Prins Constantijn houdt zich door zijn verbondenheid aan Techleap, het aanjaagprogramma om jonge en innovatieve bedrijven in Nederland te krijgen, veelvuldig bezig met startups in Nederland. Hij ziet Nederland nog steeds als ondernemersland, maar merkt ook dat wij met de handrem erop ondernemen. “Er waren 70 Nederlandse bedrijven op CES 2024 die goede zaken hebben gedaan, maar als je als startup wilt groeien moet je ook echt doorpakken.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start.

Uitdagingen in tech-industrie

“Als je een chip wilt fabriceren, kost dat heel veel geld. Prototypes vinden we allemaal leuk, maar dan moet je gaan produceren en industrieel gaan opschalen. Dan heb je het al snel over honderden miljoenen die nodig zijn en dat geld is in Nederland en Europa moeilijk te vinden”, noemt hij als voorbeeld.

De prins benadrukt het belang dat dit geld er moet komen. “Al deze technologieën zijn instrumenten in de huidige transities die we zien, waaronder de energie- en voedseltransitie”, benadrukt hij. “Als we daar aan willen verdienen en relevant willen blijven, moeten we de technologie niet alleen zelf ontwikkelen, maar ook de bedrijven kunnen bouwen die de toekomstige ASML’s (Nederlands hightechbedrijf, red.) zijn. Daar zit nog wel een uitdaging.”

Kunstmatige intelligentie

Op CES 2024 viel Prins Constantijn op dat kunstmatige intelligentie (AI) in een jaar een enorme stap heeft gemaakt en dat is terug te zien in zowat alle technologische snufjes op het tech-evenement. “Niemand wist vorig jaar wat het businessmodel van AI was, maar in een jaar is AI overal toegepast.”

Naast kunstmatige intelligentie ziet hij nog een grote trend: Tech For Good. Dat houdt in dat organisaties technologie gebruiken om onder meer de grote huidige wereldproblemen aan te pakken. “Het gaat niet meer gaat over consumentenelektronica, maar over gezondheid, klimaat en de energietransitie.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

CES 2024 is volgens de prins ook interessant om te kijken naar startups die wellicht over een aantal jaar op het wereldtoneel verschijnen. “Er stonden nieuwe chipfabrikanten die een specifieke chip maken, maar er was ook een nieuwe lasertechnologie voor communicatie. Het zijn startups, maar als deze bedrijven weten te groeien, zijn dit wel de bedrijven die we over vijf of tien jaar zullen zien.”

Lees ook:

Prins Constantijn: nieuws over halvering budget Techleap ‘verkeerd geframed’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Is een huis van vlas de oplossing voor ons woningtekort? ‘Het wordt al honderden jaren gebruikt’

De woningbouw staat op veel plekken stil vanwege de stikstofproblematiek, terwijl het tekort aan betaalbare woningen toeneemt. Is er een betaalbare innovatieve oplossing om de…

Lees meer

Ruim duizend politiemedewerkers uitten zorgen over hack

Ruim duizend politiemedewerkers hebben hun zorgen geuit over de recente hack bij het meldpunt dat naar aanleiding daarvan in het leven werd geroepen. Dat meldt…

Lees meer

Nederland doet zelden schep bovenop EU-regels, zeggen ambtenaren

Nederland is maar zelden strenger dan de Europese Unie vraagt, constateren ambtenaren. Het kabinet gaat er prat op van onnodig strenge regels bovenop de Europese…

Lees meer

Bijna hele oppositie wil af van bezuiniging ov grote steden

De bezuiniging van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet van tafel, vindt bijna de voltallige oppositie. Een…

Lees meer

Rutte niet bezorgd over wegvallen Amerikaanse steun aan Oekraïne als Trump president wordt

NAVO-topman Mark Rutte maakt zich naar eigen zeggen geen zorgen dat de Amerikaanse steun aan Oekraïne wegvalt als Donald Trump weer president wordt van de…

Lees meer

Huizenprijzen bereiken weer record, prijzen minder hard gestegen

De huizenprijzen zijn in het derde kwartaal opnieuw gestegen, nadat die in het tweede kwartaal al een nieuw record hadden bereikt. Dit meldt de Nederlandse…

Lees meer

Voormalig VVD-fractievoorzitter kritisch op asielbeleid kabinet: ‘Richt je op het doel, niet het middel’

Het kabinet zoekt naar een manier om een noodwet op te tuigen om de migratiestroom in te perken. Voormalig VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra adviseert het kabinet…

Lees meer