Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kabinet wil met geheime operatie vertrek ASML uit Nederland tegenhouden

Rick Hartkamp

Het kabinet werkt aan een geheime operatie om chipmachinemaker ASML in Nederland te behouden. Operatie Beethoven moet ervoor zorgen dat de techreus, ondanks het volgens hun verslechterende vestigingsklimaat, niet vanuit Noord-Brabant naar het buitenland vertrekt, gezien de strategische en economische belangen van het bedrijf voor Nederland.

ASML toonde zich eerder openlijk ontevreden over de maatregelen die in de Tweede Kamer zijn voorgesteld, omdat de kans groot is dat deze negatief kunnen uitpakken voor internationale en innoverende bedrijven. Verschillende ministers zijn daarom samen met demissionair premier Mark Rutte onder de codenaam Beethoven bezig om te kijken wat er mogelijk is, omdat het bedrijf strategisch en economisch gezien één van de belangrijkste bedrijven van Nederland is.

Een mogelijk vertrek baart het demissionaire kabinet veel zorgen, waardoor ze achter de schermen aan een wensenlijstje van ASML werken. Bijvoorbeeld over de omgang met arbeidsmigranten, waar de fabriek voor een groot deel op draait.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.

ASML kijkt al over de grens

De CEO van ASML, Peter Wennink, heeft herhaaldelijk uitgesproken dat ze voor nu in Nederland blijven, maar dat het vestigingsklimaat verslechtert en ze daardoor al over de grens kijken met het oog op toekomstige groei. Wennink wijst met name naar de politiek voor de huidige problemen.

Vooral het voorstel om het belastingvoordeel voor expats in te perken viel slecht bij de bedrijfstop, omdat ASML veel expats bij ASML in dienst heeft. Voor deze mensen wordt het door de kabinetsmaatregelen onaantrekkelijker gemaakt om in Nederland werkzaam te zijn.

Tekst gaat verder onder de X:

'Eenvoudig om naar het buitenland te gaan'

"Het is voor best veel bedrijven redelijk eenvoudig om naar het buitenland te gaan. Daar staat ASML niet alleen in", waarschuwt Eva de Mol, oprichter van CapitalT, een Nederlands investeringsfonds in technologie. "Het is heel goed nieuws dat het kabinet hiermee bezig is en het is logisch dat de politiek zich hierover buigt. Ongeacht de politieke situatie, mag het niet zo zijn dat er bepaalde stappen niet kunnen worden genomen. Het is een positief signaal", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"De CEO van ASML heeft vaker in de media gezegd dat ASML voor nu in Nederland blijft, maar dat het vestigingsklimaat uitdagend is", weet De Mol. "Dat bericht hoor je ook terug van andere grote techbedrijven." Andere CEO's van techbedrijven benadrukken dat het techklimaat in Nederland aantrekkelijk moet blijven en dat ze anders ook verder gaan kijken.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Het ministerie van Economische Zaken wil niets kwijt over de kwestie en zegt alleen dat "het kabinet regelmatig contact heeft met bedrijven in het belang van de Nederlandse samenleving, de economie en de werkgelegenheid. Over de inhoud en de aard van het contact met individuele bedrijven doen we geen nadere mededelingen in verband met bedrijfsvertrouwelijkheid en beursgevoeligheid".


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau