Groot tekort aan logopedisten door hoge werkdruk, stress en karig salaris
Moeite met bepaalde letters, zinnen haperend uitspreken of problemen met slikken. Er zijn heel wat redenen om naar de logopedist te stappen, maar steeds meer Nederlanders kunnen nergens terecht. Maar liefst 84 procent van de logopediepraktijken kan er geen nieuwe patiënten meer bij hebben en hanteert een wachtlijst, meldt NRC. Het percentage groeit en groeit.
Uit de recentste cijfers van brancheorganisatie NVLF blijkt dat bij de helft van de bijna 1.400 praktijken de wachttijd langer dan een jaar is. Het gaat om 'eerstelijns' logopedie, praktijken 'om de hoek' die voor iedereen beschikbaar moeten zijn.
Het uitbreiden van de praktijk is voor logopedisten geen optie. Ellen Gerrits, hoogleraar logopediewetenschap bij de Universiteit Utrecht, vertelt aan NRC: ''Het is steeds moeilijker om een logopedist te vinden. In sommige regio’s komen helemaal geen reacties op een vacature''.
Vooral kinderen tussen vier en zeven de dupe
Nederland telt volgens de krant ruim 6.700 logopedisten, van wie zo'n twee derde in de wijken werkt. De rest is actief in bijvoorbeeld het speciaal onderwijs, verpleeghuizen, revalidatiecentra en ziekenhuizen.
De grootste groep patiënten, meer dan de helft, is tussen de vier en zeven jaar oud. Het gaat vooral om kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Bij hen verwerken de hersenen taal minder goed, wat een kleinere woordenschat veroorzaakt, onverstaanbaarheid, moeite met lange zinnen en communicatieproblemen.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Hoge werkdruk, laag salaris
De oorzaak van de ellenlange wachtlijsten is simpel. De vraag naar logopedisten groeit sneller dan het aanbod. Volgens NRC is het aantal patiënten tussen 2011 en 2022 gestegen van 221.000 naar 287.000. Kinderen worden steeds sneller en vroeger naar de logopedist gestuurd. Ook ouderen met de ziekte van Parkinson komen bij de logopedist terecht.
Tegelijkertijd zwaaien veel logopedisten voor hun pensionering al af vanwege de hoge werkdruk en het salaris van 2.000 tot 4.000 euro bruto per maand.
Negatieve verhalen
De kweekvijver voor nieuwe logopedisten is niet diep. Naar verwachting zijn er in 2030 tien procent minder studenten dan nu. Volgens Gerrits van de UU komt dit door de negatieve verhalen over overspannenheid, hard werken en financiële stress.
De Amsterdamse logopedist Kloosterman herkent het probleem. Ze stelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat studenten vaak in hun studiestad blijven wonen. Omdat er in Amsterdam geen opleiding is, is ook het tekort aan logopedisten groot.
Kloosterman roept op tot actie: ''Als kinderen het oppakken, worden ze veel communicatiever. Het levensgeluk verbetert. Zowel voor de kinderen als ouders. Ik wil een oproep doen aan de minister van Onderwijs: begin in een opleiding in Amsterdam!''