main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 5 maart 2024 — 13:20

NSC-Kamerlid pleit voor behoud luchtalarmpalen: ‘Volledig overstappen op NL Alert kortzichtig en onveilig’

Tweede Kamerlid van Nieuw Sociaal Contract Jesse Six Dijkstra pleit voor het behouden van luchtalarmpalen. Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) is van plan eind 2025 het luchtalarm volledig te vervangen door meldingen op de app NL-Alert. “Dat is kortzichtig. Het gebruik van een telefoon is een veiligheidsrisico. Als het netwerk platgelegd wordt, werkt NL Alert niet meer”, waarschuwt Six Dijkstra in het radioprogramma Sven op 1 op NPO Radio 1.

Yeşilgöz zei het luchtalarm, bekend om zijn sirene op de eerste maandag van de maand, volledig te willen vervangen, omdat steeds minder mensen het alarm anno 2024 kunnen horen. In het gunstigste geval is de sirene voor 75 procent van de Nederlanders nog hoorbaar, schreef ze aan de Tweede Kamer.

Op plekken van hoogbouw en nieuwe woonwijken is dat percentage nog een stuk lager, aldus Yeşilgöz. Daarentegen ontvangt 92 procent van de Nederlanders een NL-Alert.

‘Mobiele telefoon is veiligheidsrisico’

Het luchtalarm bestaat al sinds 1952 en volgens de demissionair Veiligheidsminister is het concept verouderd. Bij een NL-Alert kan specifieke informatie worden verzonden over wat mensen moeten doen. Bij een luchtalarm moeten mensen eerst de radio of televisie aanzetten om erachter te komen wat er aan de hand is en hoe er gehandeld moet worden.

Het kostenplaatje van het luchtalarmsysteem is daarnaast nog een reden waarom Yeşilgöz over wil stappen op digitale berichtgeving. Een onverstandig besluit, vindt NSC’er Six Dijkstra. “Elke cybersecurityexpert kan vertellen dat het gebruik van een mobiele telefoon per definitie een veiligheidsrisico is.”

Pegasus-spyware

Uit onderzoek, verricht door NSC-leider Pieter Omtzigt als rapporteur van de Raad van Europa in 2023, bleek dat Pegasus-spyware een heftige inbreuk is op mensenrechten. De spyware is ontwikkeld om targets, waaronder journalisten, politieke tegenstanders, activisten en advocaten, via hun microfoon en camera te bespioneren en gesprekken en communicatie via onder meer WhatsApp, Gmail, Facebook en Telegram te onderscheppen.

De spyware wordt al sinds 2016 ingezet. “Er is een reden waarom mobiele telefoons bij vertrouwelijke gesprekken buiten de deur blijven”, benadrukt Six Dijkstra.

Luister deze uitzending van Sven op 1 terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Hij gaat verder: “Het protocol is om de mobiele telefoons in geluidsdichte kluizen weg te leggen vanwege het veiligheidsrisico. Onze overheid beveelt dat aan, maar tegelijkertijd zegt dezelfde overheid dat we te allen tijde een mobiele telefoon binnen handbereik moet hebben, om te weten of er bijvoorbeeld een ramp voltrekt. Dat vind ik behoorlijk tegenstrijdig.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Het Kamerlid pleit ervoor om zowel gebruik te maken van de luchtalarmpalen én meldingen via de mobiele telefoon. “Zodat ook mensen die hun telefoon soms weg willen leggen niet alleen daarvan afhankelijk zijn voor calamiteiteninformatie.”

Lees ook:

Twee keer alarm op eerste maandag van de maand: ‘NL-alert steeds belangrijker’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer