Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

Matthijs Meulblok

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten de grens over. Een stijging van 1,6 procent ten opzichte van 2022. Wat vooral opvalt is de toenemende vraag naar groente en fruit, melden Wageningen University & Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een gezamenlijk onderzoek. De voornaamste oorzaak van de stijging wordt echter niet toebedeeld aan de de hoeveelheid die de grens over ging, maar aan de stijgende kosten.

Ruim 7,7 miljard euro is toe te schrijven aan de export van fruit. Opvallend, want in 2022 ging het om 7 miljard euro. De exportwaarde van groenten is met 12 procent gestegen, die van fruit met 11 procent en van bereidingen van groente en fruit met 14 procent.

Inflatie

Bij een groothandel in Breda wijdt directeur Jacco van Paasschen de toename aan de stijging van de kosten. "We hebben te maken met een stuk inflatie, stijgende kosten in onze keten zoals transport- en loonkosten, terwijl we zien dat de volumes vrijwel gelijk gebleven zijn", vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ondanks de hogere waarde, is door de inflatie het consumentenvertrouwen gedaald. "De telers, en wij als fruithandel, hebben te maken met gestegen kosten. Dat geeft onzekere tijden. Wat kan die consument over een aantal maanden nog uitgeven aan gezonde voeding?", vraagt Van Paasschen zich af.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Nederland doorvoerland

Hoe dan ook blijft Nederland een belangrijke factor in zowel de productie als de doorvoer van fruit naar de rest van Europa. "Nederland is een draaischijf voor logistieke stromen", vertelt de directeur. "Onze grootste afnemer is Duitsland."

Uit de cijfers van WUR en het CBS blijkt dat Duitsland goed is voor ruim 29,6 miljard euro qua afname van landbouwgoederen uit Nederland, gevolgd door België (15,2 miljard euro) en Frankrijk (10,7 miljard euro). De procentuele groei van de exportstroom naar Duitsland was wel kleiner (+1 procent) in 2023 dan bij de export naar België (+5 procent) en Frankrijk (+6 procent). De export naar het Verenigd Koninkrijk is met 0,5 procent toegenomen in 2023, naar 9,4 miljard euro.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau