main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. NSC-leider Pieter Omtzigt en BBB-leider Caroline van der Plas na afloop van hun gesprek van een nieuwe gespreksronde van informateur Kim Putters met de fractieleiders van de Tweede Kamer.
Op1 - 1 maart 2024 — 23:40

Waarom gaat de formatie niet over de inhoud? ‘Ik heb medelijden met Kim Putters’

Informateur Kim Putters staat voor een grote uitdaging, stelt VVD-prominent Ankie Broekers-Knol in Op1 op NPO 1. Ze heeft medelijden met de opvolger van Ronald Plasterk in de formatie. “Wat ik zo jammer vind is: ik heb nog niks inhoudelijks gehoord. Dat vind ik onbegrijpelijk. Mensen zitten alleen maar om elkaar heen te draaien.”

Na ruim honderd dagen lijkt de formatie nog altijd muurvast te zitten. Partijen PVV, NSC, VVD en BBB lijken niet tot een consensus te kunnen komen voor een meerderheidscoalitie. Broekers-Knol: “Dat het ergens op knalt en mensen zeggen: wij willen niet dit en zij willen per se dat, dan kan ik me er iets bij voorstellen. Maar ik zie maar niks.”

Ze hekelt het hele proces. “Ik zie voortdurend een soort rituele dans en dan gaat er weer een danser uit en een ander erin.” SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk noemt het “een rituele dans over de vorm, terwijl het over de inhoud zou moeten gaan”.

Tekst gaat verder onder de X.

SGP in het kabinet ligt niet voor de hand

SGP-leider Chris Stoffer vindt dat de vier onderhandelende partijen de kiezer serieus moeten nemen. Dat was ook zijn boodschap bij de informateur, afgelopen week. “De kiezer heeft gesproken en heeft nadrukkelijk gezegd tegen een aantal partijen die veel zetels hebben gewonnen, die moeten het gaan doen. Dus ik leg de verantwoordelijkheid bij hen neer”, zegt hij. “De Nederlandse samenleving heeft jullie nodig.”

Zijn partij zal waarschijnlijk geen plaatsnemen in het kabinet, ondanks het geopperde idee van BBB-leider Caroline van der Plas. Ook niet in een minderheidsvorm. Daarvoor vindt hij zijn zetelaantal te klein. “Als er goede dingen uit het kabinet komen, dan kun je op ons rekenen. Dat is de afgelopen jaren zo geweest en dat blijft ook de komende tijd.”

Tekst gaat verder onder de X.

‘Kinderachtig’

Van Dijk vindt dat de vier onderhandelende partijen verantwoordelijkheid moeten nemen. “Ook voor de Tweede Kamer zelf om gewoon beslissingen te kunnen nemen”, vertelt hij.

Hij vervolgt: “Deze partijen hebben allemaal voorstellen gedaan, ook voor sociale vooruitgang, en dan lopen ze er voortdurend voor weg. Ze kunnen heel goed aankaarten wat ze niet willen, ik heb dat verwijt wel eens gekregen naar onze partij, maar ik zie hier toch een sterk staaltje kwartetten. Volgens mij hebben zij wel de verkiezingen gewonnen en wordt het ondertussen wel tijd dat ze het serieus gaan nemen. Het wordt heel kinderachtig, wat ik constant zie.”

Tekst gaat verder onder de X.

Omtzigt hekelt media

De lijsttrekkers van de formerende partijen PVV, VVD en BBB kijken vooral naar Pieter Omtzigt en zijn NSC. Omtzigt ziet alleen heil in een minderheidskabinet dat zijn partij kan gedogen of een extraparlementair kabinet. Ten ongenoegen van een hoop andere partijen in de Tweede Kamer.

Politiek commentator voor De Telegraaf Wouter de Winther verwijst in zijn podcast naar de moeilijke houding van Omtzigt tijdens de formatiegesprekken. Binnen NSC werd naar horen zeggen geopperd om verder te onderhandelen zonder Omtzigt, maar met andere leden van zijn partij. De woordvoerder van Omtzigt reageert aan politiek journalist Thomas van Groningen: “Het gepraat en geroddel via de media is illustratief voor het hele probleem. Ik doe er niet aan mee.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Lees ook:

Formatiegesprekken zitten muurvast, staat deur naar links open? ‘Dat zit wel in het achterhoofd van Putters’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer