Reactie Raad van Toezicht van WNL op AD-artikel
De Raad van Toezicht van WNL heeft kennis genomen van het artikel in het Algemeen Dagblad over mogelijke angstcultuur binnen de publieke omroep WNL. Het betreft voornamelijk klachten over het gedrag van de hoofdredacteur in de afgelopen 12 jaar van voornamelijk oud-presentatoren en oud-medewerkers. Er hebben ons steunreacties voor de hoofdredacteur bereikt van belangrijke redacteuren en presentatoren die nog wel bij WNL werken en zich totaal niet herkennen in de beschuldigingen.
In het rapport Van Rijn wordt met geen woord gesproken over het functioneren van de hoofdredactie. Wel dat er binnen WNL - met name bij het ochtendprogramma - pesterijen plaatsvinden onder de medewerkers.
De Raad van toezicht heeft mede naar aanleiding daarvan al een reeks van maatregelen getroffen die moeten bijdragen aan een betere werksfeer. Al in december van vorig is een zakelijk directeur benoemd, Ipsos is gevraagd een onafhankelijk onderzoek te doen onder het huidige volledige medewerkersbestand naar de werknemers tevredenheid, de ervaren journalist Carel Kuyl is gevraagd advies uit te brengen over verbetering van de situatie bij Goedemorgen Nederland.
De Raad van toezicht prijst zich gelukkig met een hoofdredacteur die natuurlijk zoals ieder mens niet zonder zonden is, maar enorm veel heeft bereikt. WNL is na een moeizame start onder zijn leiding uitgegroeid tot een sterke journalistieke organisatie die aan de opdracht moet voldoen de liberaal-conservative stroming binnen het bestel te vertegenwoordigen. Dit laat onverlet dat het spijtig is dat een aantal oud medewerkers slechte herinneringen hebben over hun tijd bij WNL. De Raad van Toezicht staat open voor de uitbreiding van de hoofdredactie om meer evenwicht te brengen in de redactionele leiding van de omroep. De Raad van Toezicht ziet toe op de resultaten van de reeds genomen stappen.