Blijft Femke Halsema burgemeester van Amsterdam? ‘Van mij mag ze weg’
De Amsterdamse gemeenteraad stemt woensdag over de tweede termijn van burgemeester Femke Halsema. Zij liet in september weten nog zes jaar burgemeester van de hoofdstad te willen zijn. Het debat en de stemming hierover zijn niet openbaar, maar doet de raad in het geheim.
De raad stemt of Halsema wordt aanbevolen aan de minister van Binnenlandse Zaken. De minister zal de burgemeester dan weer voordragen bij de koning, die haar kan herbenoemen. Hoe laat de stemming zal zijn, is nog onduidelijk. Het lijkt een formaliteit: de gemeenteraad is over het algemeen tevreden over de prestaties van Halsema.
De GroenLinks-politica begon in 2018 als eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam. Haar ambtsperiode verliep niet altijd soepel. Zo werd haar destijds 15-jarige zoon in 2019 betrapt met een onklaar gemaakt wapen dat in de ambtswoning had gelegen. In 2020 kreeg ze een motie van wantrouwen, omdat ze tijdens de coronapandemie niet ingreep bij een drukbezochte Black Lives Matter-demonstratie op de Dam.
'Eigenzinnige hoofdstad onder vergrootglas'
Halsema gaf in september toe fouten te hebben gemaakt. "Het werk gaat dag en nacht door. Amsterdam ligt als eigenzinnige hoofdstad onder een vergrootglas en beslissingen die je in een oogwenk moet nemen kunnen grote gevolgen hebben voor het leven van inwoners of het functioneren van bedrijven of culturele instellingen. Dat vereist niet alleen daadkracht en beslistheid, maar soms juist ook terughoudendheid en gematigdheid: in die laatste eigenschappen heb ik mijzelf moeten trainen."
De afgelopen jaren maakte ze zich vooral hard voor de stadsdelen Nieuw-West, Zuidoost en Noord en het aanpakken van misdaad en massatoerisme. Ook nam ze vaak een duidelijk standpunt in tegen antisemitisme, racisme en geweld tegen lhbti'ers en vrouwen.
'Van mij mag ze weg'
Op straat zijn de meningen over Halsema verdeeld. "Halsema? Ze is hartstikke lief. Van mij mag ze blijven", zegt een vrouw. Een man sluit zich daarbij aan. "Prima burgemeester. Ze is doortastend. Wat ze zegt doet ze. Ze mag van mij herkozen worden", zegt hij voor de camera van Goedemorgen Nederland.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Maar niet iedereen denkt er zo over. "Ze is slecht voor Amsterdam, ze laat veel te veel toe. Mijn zoon komt de eerste tien jaar niet in aanmerking voor een woning. Hij woont noodgedwongen bij mij", verzucht een vrouw. "Dat we maar weer gewoon een ouderwetse Amsterdammer aan het bewind mogen krijgen in Amsterdam."
"Je moet dit, je moet dat, je moet zus, je moet zo", zegt een andere vrouw. "Maar in de stad zelf zie je er weinig van. Van mij mag ze wel weg."
'Draagvlak groot'
CDA-leider Henri Bontenbal, te gast in de studio van Goedemorgen Nederland, denkt dat het draagvlak in Amsterdam voor Halsema groot is. "Het is altijd mooi als een stad als Amsterdam op een gegeven moment weer een CDA-burgemeester krijgt. Maar uiteindelijk gaan wij er niet over en is het Amsterdam dat zijn eigen burgemeester kiest."
Hij vindt Halsema 'doortastend'. "Als Amsterdam zegt: 'We gaan met haar door', dan is dat helemaal prima." Bontenbal neemt in ieder geval de telefoon niet op. "Ik zit er geen seconde over te denken. Ik ben politiek leider van het CDA en daar heb ik op dit moment erg veel plezier in."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Hij wil dus geen burgemeester worden. "En absoluut niet in Amsterdam", zegt de CDA-leider uit Rotterdam met een knipoog.