main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Voorzitter van Energie-Nederland Cora van Nieuwenhuizen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Goedemorgen Nederland - 27 februari 2024 — 12:25

Waterstof is de toekomst, maar er zijn nog heel wat obstakels te overwinnen

Nu gas uit de gratie is geraakt, moet waterstof de nieuwe dragende kracht van onze energievoorziening worden. Voorzitter van Energie-Nederland Cora van Nieuwenhuizen roept de overheid dan ook op om vol op waterstof in te zetten. “Het vorige kabinet had er geld voor uitgetrokken. Ook al heb je momenteel een demissionaire regering, ga niet zitten wachten. Ga met volle kracht vooruit. We hebben het echt nodig.”

Waterstof, wat net als aardgas een grote energiedichtheid heeft, is volgens Van Nieuwenhuizen een ideale vervanger van aardgas. “Er zit veel power in.” Uiteindelijk wil ze naar groene waterstof toewerken. “Waardoor je het bijvoorbeeld kunt maken met wind op zee. Dan blijft de hele keten fossiel- en CO2-vrij. Daar willen we graag op inzetten. We hebben een Noordzee en daar moet je maximaal gebruik van maken.”

Haken en ogen

Er zitten echter nog heel wat haken en ogen aan waterstof. Zo kost de productie energie. “Ook als je die energie met wind kunt produceren, zijn we er nog niet”, erkent Van Nieuwenhuizen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben regelmatig te maken met schaarste op het elektriciteitsnet en zijn daarom hard bezig met elektrificeren in Nederland. Dat kan alleen niet in één keer.”

Daarnaast zijn er industrieën die niet kunnen elektrificeren, omdat ze bijvoorbeeld een te hoge temperatuur nodig hebben. “Daar kun je waterstof voor gebruiken. Als je elektriciteit opwekt met windenergie op de Noordzee, kan dat niet allemaal als elektriciteit aan land gebracht worden. Als je het in waterstof omzet, dan heb je de energie meteen opgeslagen en kun je dat gebruiken voor de industrie.”

Daar wordt al hard aan gewerkt, maar daar kunnen we op de Noordzee nog meer mee doen, bepleit Van Nieuwenhuizen.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Vraag en aanbod

Om de échte transitie naar waterstof mogelijk te maken, is het van belang om ervoor te zorgen dat vraag en aanbod bij elkaar komen, aldus de voorzitter van Energie-Nederland. “We staan te trappelen om te investeren en dan is het noodzakelijk dat de overheid dit bij elkaar brengt. Gelukkig is in de Maasvlakte onlangs ook gestart met het bouwen van een waterstofnetwerk. Er worden stappen gezet, maar het moet nog veel sneller.”

Waterstof alleen is niet de oplossing, onderstreept ze. “Het is wel een onmisbare schakel. We hebben alle soorten energie nodig. Tien procent van het aardgas dat we nu in Nederland verbruiken, gaat rechtstreeks naar de industrie. Alleen daarvoor heb je dus al vervanging nodig.”

‘Zet laadpalen uit’

Dat verandering nodig is, blijkt uit het overvolle stroomnet en de oproep van netbeheerder Stedin aan bezitters van elektrische auto’s om laadpalen tussen 16:00 uur en 21:00 uur uit te zetten. Ze roepen daartoe op om het stroomnet in deze piekuren te ontlasten. 

Amerikakenner Jan-Kees Emmer, die zelf over een elektrische auto beschikt, schrikt van het nieuws. “Dit is voor de overgang naar een elektrische auto en voor mensen die daarover twijfelen geen goed signaal. Als je je auto niet kunt opladen, wanneer kan je er dan mee rijden?”

Omdat tegen het einde van de middag veel mensen thuiskomen en apparaten aanzetten, is er op dat moment veel vraag naar stroom. Stedin benadrukt alles uit de kast te trekken om het elektriciteitsnet uit te breiden en de netbeheerder geeft aan dat ze tot 2030 minimaal acht miljard euro gaan investeren. Of dat genoeg is, is nog maar de vraag. “Ik denk dat dit een manier is om de mensen even wakker te schudden. We lijken ten onder te gaan aan ons eigen succes, zo hard gaat het qua elektrificatie.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start.

Auto op waterstof

Een interessante ontwikkeling binnen de waterstoftransitie is de waterstofauto die 25 studenten van de TU Delft ieder jaar maken. Deze week wordt de nieuwste variant gepresenteerd. Vorig jaar maakte de TU Delft de meest efficiënte waterstofauto ter wereld en ze hopen er dit jaar een stapje bovenop te doen. “Wij willen een waterstofauto ontwikkelen die ook daadwerkelijk legaal op de weg kan rijden, waardoor het echt een auto moet worden”, legt student Isabel Zijlmans uit.

“We willen de markt uitdagen om te onderzoeken welke andere brandstofmogelijkheden er zijn voor de toekomst. We kunnen niet altijd op diesel en benzine blijven rijden.” Wat het voor de studenten lastig maakt om de waterstofauto ook daadwerkelijk de weg op te krijgen, is dat bijvoorbeeld tanken relatief duur is. “De markt is er nog niet op afgesteld. Het is moeilijk om te verkrijgen. Maar als het een goedkope optie wordt, dan zou ik er zeker voor gaan”, besluit Zijlmans.

Van Nieuwenhuizen vindt het jaarlijkse initiatief van de TU Delft geweldig. “Dat zijn de jonge mensen waar we de uitvindingen en verbeteringen van moeten krijgen voor de toekomst.” Hoewel de waterstofauto de komende jaren waarschijnlijk nog niet als gezinsauto kan worden ingezet, is het belangrijk “om ergens te beginnen”, benadrukt Van Nieuwenhuizen.

Lees ook:

Groene hoop is gevestigd op waterstof, maar de TU Eindhoven gelooft in ijzerpoeder: ‘Ik werd hierdoor gegrepen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer