Taghi laat verstek gaan in Marengo-proces, VVD-Kamerlid Ellian woest: ‘We hebben het niet over een kruimeldief!’
Hoofdverdachte in het Marengo-proces Ridouan Taghi laat vandaag verstek gaan. Tot frustratie van VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian. Hij vindt dat de rechter tijdens zijn uitspraak Taghi in de ogen had moet kunnen kijken. "Hij had daar verdorie moeten zitten."
"We zijn tot vandaag gekomen. Dat is voor de rechtsstaat een heel belangrijk moment. We hebben laten zien dat het ons lukt, al was het niet altijd even goed en makkelijk, dat je je straf niet zal ontlopen. Dat is essentieel in een rechtszaak", zegt Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Daarentegen zit het Ellian dwars dat Taghi niet aanwezig was bij de uitspraak. ''Het is ongelooflijk. Ik vind het jammer dat hem niet bevolen is dat hij er moest zijn. Hij had daar verdorie moeten zitten. Als signaal naar de samenleving. Het lijkt alsof hij de touwtjes nog in handen heeft. We hebben het hier niet over een kruimeldief.''
Tekst gaat verder onder X
Hoofdverdachte Ridouan Taghi is vandaag niet aanwezig tijdens de uitspraak in het Marengo-proces. Onbegrijpelijk, vindt VVD-Kamerlid @UlysseEllian. ''Hij had daar verdorie moeten zitten. Als signaal naar de samenleving. Het lijkt alsof hij de touwtjes nog in handen heeft. We… pic.twitter.com/uO2Xtpr04u
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) February 27, 2024
'Gaat nog paar jaar duren'
Het Marengo-proces duurt al zo'n zes jaar lang en is inmiddels in omvang het grootste liquidatieproces in de Nederlandse rechtsgeschiedenis. "Dat was eigenlijk niet de bedoeling", vertelt rechtbankverslaggever Saskia Belleman. Dat het proces steeds groter werd, heeft ermee te maken dat er telkens verdachten bij werden gehaald.
De verwachting is dat Marengo langer gaat duren dan Passage, het liquidatieproces dat tien jaar duurde. "We schieten over die tien jaar heen, met het hoger beroep", verwacht Belleman. "Dit gaat nog wel een paar jaar duren",
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Het viel Belleman op dat de verdachten zich tijdens het proces beroepen op hun zwijgrecht en het woord laten aan hun advocaat. Daarnaast ging het volgens Belleman niet vaak over de zes moorden en vier moordpogingen waar het eigenlijk over zou moeten gaan. Het ging vooral over PGP-berichten, de versleutelde communicatie tussen de verdachten die het Nederlands Forensisch Instituut wist te onderscheppen en ontcijferen. "Het is belangrijk bewijs, maar de advocaten vechten de rechtmatigheid daarvan aan", zegt Belleman. Bijvoorbeeld wie welk bericht zou hebben geschreven wordt ter discussie gesteld. "En er is veel discussie over de kroongetuige, of hij wel of niet te vertrouwen is."
Moeten wij het anders aanpakken?
Italië pakt het anders aan om de maffia of de kop in te drukken. Is dat een systeem waar wij als Nederland naartoe moeten? "Je hoeft niet alles over te nemen wat een ander land doet", reageert Ellian. Hij denkt wel dat wij kunnen leren van hoe Italië het aanpakt om grote criminele kopstukken aan te pakken. "Die hebben wij ook."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Ellian pleit al langere tijd voor een nieuw detentieklimaat en gevangenisregime. Daarin verwijst hij wel naar hoe Italië te werk gaat. "We moeten er veel meer naartoe dat dit soort figuren afgesneden worden van de buitenwereld", doelt hij onder andere op de gehele organisatie van Taghi. "Geen totale isolatie, maar minimaal contact met de buitenwereld. Bijvoorbeeld een keer per maand bezoek of een keer per twee weken bellen. Altijd gecontroleerd."
Tekst gaat verder onder X
''We moeten er veel meer naartoe dat dit soort figuren in detentie worden afgesloten van de buitenwereld'', zegt VVD-Kamerlid @UlysseEllian over de kopstukken in het Marengo-proces. De rechtbank doet vandaag uitspraak. #WNL pic.twitter.com/DQ0jMT48M5
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) February 27, 2024
Aan de VVD'er wordt ook de vraag voorgelegd of hij vindt dat levenslang een straf is waar grote criminelen van terugdeinzen. "Ik weet niet of de allergrootsten zich daardoor laten weerhouden, maar het zou gek zijn om die ultieme straf op moord om die reden niet meer aan hen op te leggen."
Uitspraak rechter
Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.