main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 25 februari 2024 — 14:54

Zorg onbetaalbaar? Dat is niet waar, zegt arts Marcel Levi: ‘Is het nou zó erg?’

De zorgsector in Nederland is geen zorgenkindje. Dat zegt arts en hoogleraar Marcel Levi in WNL Op Zondag op NPO 1. “Alle problemen worden uitvergroot, terwijl de successen worden verzwegen.” Hij maakt zich ook niet zo druk om de betaalbaarheid van de zorg op lange termijn.

“Als je de kranten leest of naar tv kijkt, dan gaat het vaak over de problemen in de zorg. Capaciteitsproblemen, geldproblemen, personeelsproblemen. Maar wij hebben het in het ziekenhuis over heel andere dingen”, vertelt Levi. “Namelijk over hoe gaaf het wel niet is in de gezondheidszorg. Wat er wel niet allemaal kan tegenwoordig aan behandelingen voor ziekten, waar tien of vijf jaar geleden nog niets voor was.”

Dankzij de moderne zorg blijven mensen niet alleen langer in leven, de kwaliteit van leven is ook beter, zegt Levi. “Dat is wat ons hart sneller doet kloppen en mensen die in de zorg werken enthousiast maakt. De hele conversatie over de zorg is veel meer positief dan wat je leest en hoort in de media.”

Hij gaat verder: “Het lijkt soms wel of de zorg staatsvijand nummer één geworden is. ‘O, al die oude mensen die allemaal zorg nodig hebben. En het kost zoveel en we hebben geen personeel’. Al die problemen worden uitvergroot, terwijl de successen worden verzwegen.”

Kostenplaatje

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid becijferde dat als er niks gebeurt, de zorgkosten in 2060 verdubbelen naar 200 miljard euro per jaar. Levi: “Dan zegt iedereen: ‘O, dat kan toch niet!'” Maar volgens de arts is het te overzien. “Als je het uitdrukt in een percentage van het bruto nationaal product, dan gaat het van ongeveer 14 procent naar 18 procent, want dat bbp stijgt natuurlijk ook.”

“Is het nou zó erg dat je in een ontwikkeld land als Nederland, een schatrijk land, je 18 procent van het bbp uitgeeft aan de zorg, aan mensen die het nodig hebben?”, vraagt Levi zich af. “Misschien is het wel een teken van beschaving.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Toch is de zorg met afstand de hoogste kostenpost. Levi: “Maar het Centraal Planbureau heeft onlangs heel netjes uitgerekend dat zelfs al wordt het 18 procent van het bbp, er genoeg geld overblijft voor onderwijs, wegen, tanks en al die andere dingen.”

Verspilling in de zorg

Dat betekent volgens hem niet dat de zorg niet moet besparen waar het kan. “We hebben de dure plicht in de gezondheidszorg, waarin zoveel geld omgaat, om heel scherp op te letten waar het geld allemaal aan wordt uitgegeven en of het allemaal wel zinnig wordt besteed. De discussie in de zorg gaat nu heel erg over passende zorg.”

“Wat gaan we niet meer vergoeden? Dat is het rantsoeneren van zorg”, zegt Levi. “Misschien is dat wel nodig. Maar ik denk dat je het pas over rantsoeneren mag hebben, als je honderd procent zeker weet dat er geen verspilling meer is in de zorg. En die verspilling zit, helaas, overal.”

Hij somt op: “Er is zorg die niet nodig is, er is zorg die dubbelop gebeurt op verschillende plekken, er zijn coördinatieproblemen en we betalen veel te veel voor dure geneesmiddelen en dure apparaten. We hebben sowieso veel te veel dure apparaten. En dan is er nog die massieve bureaucratie en onnodige administratie, die ook geld opslurpt.”

“Als we dat allemaal aanpakken, dan zeggen economen: dan kan je wel tien of zelfs twintig procent op zorgkosten bezuinigen.” Daar kan de groei van de zorg voor de komende jaren volledig mee worden gefinancierd, zegt Levi.

Nederlandse ziekenhuizen ‘kathedralen’

Hij vergelijkt Nederlandse ziekenhuizen met kathedralen. Ook daar is winst te behalen, zegt de hoogleraar. “De hoeveelheid vierkante meters van glas, marmer en spiegelend metaal… De hoeveelheid scanners die we hebben in Nederland, die is zoveel groter dan in welk ander land ter wereld dan ook. Onze apparaten zijn duurder, omdat ieder ziekenhuis autonoom is en zelf mag beslissen dat ze dat apparaat willen hebben.”

De arts gaat verder: “Want we moesten immers toch concurreren met elkaar, vanwege dat inmiddels wel achterhaalde begrip van marktwerking? Concurreren betekent dat je zoveel mogelijk patiënten bij je moet houden. Dan moet je zelf al die scanners hebben, die het grootste deel van een dag stilstaan.”

Hij noemt een ander voorbeeld: “We hebben in Nederland drie protonencentra. In Engeland waren er twee genoeg, in Duitsland vinden ze vier genoeg, in het kleine Nederland hebben we er drie. Ze staan alle drie een beetje leeg en zijn verlieslatend. Daar gaan honderden miljoenen in om.”

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister dan naar de podcast!

Lees ook: 

Ondernemer Annemarie van Gaal wil minister voor Eenvoud: ‘Het is gewoon niet meer te doen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer