main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 25 februari 2024 — 09:30

Een land vol singles, die allemaal (fors) meer betalen aan de kassa: ‘Je bent eigenlijk altijd duurder uit’

Steeds meer Nederlanders moeten alleen hun broek ophouden. Inmiddels telt ons land zo’n drie miljoen alleenstaanden, maar financieel gezien kunnen zij nog altijd moeilijk opboksen tegen stelletjes. Boodschappen zijn relatief duurder, de huurprijs kan niet door twee en ook op vakantie gaan blijkt vaak net wat ingewikkelder. “Je moet heel goed opletten, wil je als single niet duurder uit zijn, maar je bent dat eigenlijk altijd wel.”

Stand van Nederland: Generatie Next onderzocht in een peiling waar singles het meeste moeite mee hebben. Met stip op één staat het vinden van een betaalbare woning. 34 procent van de respondenten geeft aan dit lastig te vinden. Op de tweede plaats staat het niet kunnen delen van de kosten (27 procent) en op plek drie alleen op vakantie gaan (12 procent).

Het alleen moeten dragen van de kosten ervaren veel singles dus als vervelend. En dan zijn de boodschappen voor één persoon ook nog eens duurder, omdat kleine verpakkingen relatief meer geld kosten. Supermarktketen Dirk van den Broek ziet de samenleving veranderen en probeert in te spelen op de behoefte van alleenstaanden, vertelt directeur commercie Ivar Venema.

“Wat je ziet is dat er steeds meer kleinere huishoudens komen, dus meer één- en tweepersoons huishoudens. Daar passen wij continu ons assortiment op aan”, vertelt Venema in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. “Kleinere huishoudens hebben een andere behoefte, ze hebben minder grote producten nodig. Dat betekent dat er meer producten komen die specifiek voor die huishoudens worden gemaakt.”

Kleine producten duurder

Er is dus meer te krijgen voor de single, maar kleine verpakkingen blijven relatief duurder. Zo kost een literfles rode wijn bij Dirk 4,15 euro. Een flesje met dezelfde inhoud van 250 milliliter gaat 1,73 euro over de toonbank. Per liter is dat een prijsverschil van maar liefst 2,77 euro. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld verse sapjes. Een klein flesje is in verhouding een paar euro duurder dan een grote variant.

Venema: “Als een product kleiner wordt, wordt het relatief gezien iets duurder. Dat komt omdat een kleiner product iets meer kost om te maken dan een product met meer inhoud. Relatief gezien ben je dus duurder uit.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Dirk probeert singles tegemoet te komen. “Sinds een aantal jaar zijn wij gestopt met multi-buys. Je hoeft bij ons niet meer producten te kopen dan je zelf nodig hebt van een aanbieding, om toch de lage prijs te krijgen. Waar andere ketens kiezen voor één plus één of twee plus twee gratis, zijn wij daarmee gestopt. Bij ons krijg je het voordeel vanaf één verpakking binnen de promotie.”

Daardoor belanden minder producten in de prullenbak, denkt Venema. “Uiteindelijk scheelt het gewoon in de portemonnee.”

Tips voor singles

Adine Faber-Versluis is financieel expert. Veel van haar klanten zijn millennials, die wel wat tips kunnen gebruiken om het leven betaalbaar te houden. “Je moet heel goed opletten, wil je als single niet duurder uit zijn, maar je bent dat eigenlijk altijd wel. Voor de eerste persoon is de prijs natuurlijk honderd procent, voor de tweede persoon komt daar maar iets van 15 procent bij. Dus als je met z’n tweeën bent, ben je dus veel goedkoper uit.”

Faber-Versluis geeft een aantal tips om als single wat goedkoper uit te zijn. “Ik zeg altijd: begin eerst met inzicht en overzicht. Zorg dat je je financiële zaken goed op een rijtje hebt. Dan weet je waarvoor je betaalt. En als je een eenpersoonshuishouden hebt, zou je ook kunnen denken aan het verhuren van een kamer om extra geld te verdienen.”

Ze gaat verder: “En als we het over eten hebben: je zou bijvoorbeeld kunnen meal preppen. Dan maak je meerdere maaltijden in één keer en kan je wel een voordeelverpakking kopen, zonder dat je van alles weg moet gooien. Je vriest dan overige maaltijden in. Dan hoef je op een ander moment ook niet meer te koken. Dat scheelt weer moeite, tijd én gas.”

Alleen op vakantie?

Niet alleen het dagelijks leven is duurder, singles vinden het vaak ook lastig om op vakantie te gaan. Hoewel een alleenstaande de prijs van een hotelkamer niet kan delen, zijn de kosten vaak niet de grootste belemmering. Veel singles vinden het moeilijk om alleen de grens over te gaan. Het mag daarom geen verrassing heten dat singlereizen aan populariteit winnen.

“Wij organiseren groepsreizen voor hoger opgeleide singles. Dat doen we al 22 jaar”, vertelt Roy van Ammers, directeur van een reisbureau voor singles. “We organiseren weekenden waar mensen bij elkaar komen, maar ook strand-  en wintersportvakanties. Allerlei leuke trips waar mensen bij kunnen aanhaken.”

Hij ziet de vraag naar singlereizen in rap tempo groeien. “Het bedrijf zelf groeit heel hard. Maar misschien neemt het aantal hoger opgeleide singles in Nederland ook steeds meer toe.”, zegt Van Ammers, die ziet dat het taboe op singlereizen aan het verdwijnen is. “Steeds meer mensen gaan gewoon gezellig mee.”

‘Nu mijn vrouw’

Voordat Van Ammers vakanties voor singles regelde, werkte hij bij een corporate organisatie in Amsterdam. “Ik dacht: dit is niet mijn ding, ik wil impact maken en iets leuks doen. Opeens zag ik een vacature: ‘Gezocht, coördinator reizen en feesten voor singles in Amsterdam’. Toen dacht ik: dit is lachen. Het betaalde helemaal niets, maar dat maakte mij niet uit. Ik dacht: ik lever de helft van mijn salaris in en ga lol maken.”

Hij was destijds zelf single. “Als reisleider ben ik meegegaan op allemaal mooie skitrips, op weekendjes weg. De zaken gingen goed, uiteindelijk hebben we nog iemand aangenomen. Langzaam ontstond er iets tussen ons en dat is nu mijn vrouw.” Het doel van de reizen is om te genieten van een welverdiende vakantie. Van Ammers: “Het gaat niet om het krijgen van een relatie. Maar, ja, soms ontstaat er zeker liefde.”

Het aantal alleenstaanden in Nederland neemt toe en ons land is daar niet volledig op ingericht. Zo ervaren veel singles dat zij niet of moeilijk aan een koopwoning komen. Het is met één inkomen financieel niet te bolwerken. Zijn er oplossingen voor onze singles? Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu hier terug, via NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer