main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 25 februari 2024 — 09:30

Een land vol singles, die allemaal (fors) meer betalen aan de kassa: ‘Je bent eigenlijk altijd duurder uit’

Steeds meer Nederlanders moeten alleen hun broek ophouden. Inmiddels telt ons land zo’n drie miljoen alleenstaanden, maar financieel gezien kunnen zij nog altijd moeilijk opboksen tegen stelletjes. Boodschappen zijn relatief duurder, de huurprijs kan niet door twee en ook op vakantie gaan blijkt vaak net wat ingewikkelder. “Je moet heel goed opletten, wil je als single niet duurder uit zijn, maar je bent dat eigenlijk altijd wel.”

Stand van Nederland: Generatie Next onderzocht in een peiling waar singles het meeste moeite mee hebben. Met stip op één staat het vinden van een betaalbare woning. 34 procent van de respondenten geeft aan dit lastig te vinden. Op de tweede plaats staat het niet kunnen delen van de kosten (27 procent) en op plek drie alleen op vakantie gaan (12 procent).

Het alleen moeten dragen van de kosten ervaren veel singles dus als vervelend. En dan zijn de boodschappen voor één persoon ook nog eens duurder, omdat kleine verpakkingen relatief meer geld kosten. Supermarktketen Dirk van den Broek ziet de samenleving veranderen en probeert in te spelen op de behoefte van alleenstaanden, vertelt directeur commercie Ivar Venema.

“Wat je ziet is dat er steeds meer kleinere huishoudens komen, dus meer één- en tweepersoons huishoudens. Daar passen wij continu ons assortiment op aan”, vertelt Venema in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. “Kleinere huishoudens hebben een andere behoefte, ze hebben minder grote producten nodig. Dat betekent dat er meer producten komen die specifiek voor die huishoudens worden gemaakt.”

Kleine producten duurder

Er is dus meer te krijgen voor de single, maar kleine verpakkingen blijven relatief duurder. Zo kost een literfles rode wijn bij Dirk 4,15 euro. Een flesje met dezelfde inhoud van 250 milliliter gaat 1,73 euro over de toonbank. Per liter is dat een prijsverschil van maar liefst 2,77 euro. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld verse sapjes. Een klein flesje is in verhouding een paar euro duurder dan een grote variant.

Venema: “Als een product kleiner wordt, wordt het relatief gezien iets duurder. Dat komt omdat een kleiner product iets meer kost om te maken dan een product met meer inhoud. Relatief gezien ben je dus duurder uit.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Dirk probeert singles tegemoet te komen. “Sinds een aantal jaar zijn wij gestopt met multi-buys. Je hoeft bij ons niet meer producten te kopen dan je zelf nodig hebt van een aanbieding, om toch de lage prijs te krijgen. Waar andere ketens kiezen voor één plus één of twee plus twee gratis, zijn wij daarmee gestopt. Bij ons krijg je het voordeel vanaf één verpakking binnen de promotie.”

Daardoor belanden minder producten in de prullenbak, denkt Venema. “Uiteindelijk scheelt het gewoon in de portemonnee.”

Tips voor singles

Adine Faber-Versluis is financieel expert. Veel van haar klanten zijn millennials, die wel wat tips kunnen gebruiken om het leven betaalbaar te houden. “Je moet heel goed opletten, wil je als single niet duurder uit zijn, maar je bent dat eigenlijk altijd wel. Voor de eerste persoon is de prijs natuurlijk honderd procent, voor de tweede persoon komt daar maar iets van 15 procent bij. Dus als je met z’n tweeën bent, ben je dus veel goedkoper uit.”

Faber-Versluis geeft een aantal tips om als single wat goedkoper uit te zijn. “Ik zeg altijd: begin eerst met inzicht en overzicht. Zorg dat je je financiële zaken goed op een rijtje hebt. Dan weet je waarvoor je betaalt. En als je een eenpersoonshuishouden hebt, zou je ook kunnen denken aan het verhuren van een kamer om extra geld te verdienen.”

Ze gaat verder: “En als we het over eten hebben: je zou bijvoorbeeld kunnen meal preppen. Dan maak je meerdere maaltijden in één keer en kan je wel een voordeelverpakking kopen, zonder dat je van alles weg moet gooien. Je vriest dan overige maaltijden in. Dan hoef je op een ander moment ook niet meer te koken. Dat scheelt weer moeite, tijd én gas.”

Alleen op vakantie?

Niet alleen het dagelijks leven is duurder, singles vinden het vaak ook lastig om op vakantie te gaan. Hoewel een alleenstaande de prijs van een hotelkamer niet kan delen, zijn de kosten vaak niet de grootste belemmering. Veel singles vinden het moeilijk om alleen de grens over te gaan. Het mag daarom geen verrassing heten dat singlereizen aan populariteit winnen.

“Wij organiseren groepsreizen voor hoger opgeleide singles. Dat doen we al 22 jaar”, vertelt Roy van Ammers, directeur van een reisbureau voor singles. “We organiseren weekenden waar mensen bij elkaar komen, maar ook strand-  en wintersportvakanties. Allerlei leuke trips waar mensen bij kunnen aanhaken.”

Hij ziet de vraag naar singlereizen in rap tempo groeien. “Het bedrijf zelf groeit heel hard. Maar misschien neemt het aantal hoger opgeleide singles in Nederland ook steeds meer toe.”, zegt Van Ammers, die ziet dat het taboe op singlereizen aan het verdwijnen is. “Steeds meer mensen gaan gewoon gezellig mee.”

‘Nu mijn vrouw’

Voordat Van Ammers vakanties voor singles regelde, werkte hij bij een corporate organisatie in Amsterdam. “Ik dacht: dit is niet mijn ding, ik wil impact maken en iets leuks doen. Opeens zag ik een vacature: ‘Gezocht, coördinator reizen en feesten voor singles in Amsterdam’. Toen dacht ik: dit is lachen. Het betaalde helemaal niets, maar dat maakte mij niet uit. Ik dacht: ik lever de helft van mijn salaris in en ga lol maken.”

Hij was destijds zelf single. “Als reisleider ben ik meegegaan op allemaal mooie skitrips, op weekendjes weg. De zaken gingen goed, uiteindelijk hebben we nog iemand aangenomen. Langzaam ontstond er iets tussen ons en dat is nu mijn vrouw.” Het doel van de reizen is om te genieten van een welverdiende vakantie. Van Ammers: “Het gaat niet om het krijgen van een relatie. Maar, ja, soms ontstaat er zeker liefde.”

Het aantal alleenstaanden in Nederland neemt toe en ons land is daar niet volledig op ingericht. Zo ervaren veel singles dat zij niet of moeilijk aan een koopwoning komen. Het is met één inkomen financieel niet te bolwerken. Zijn er oplossingen voor onze singles? Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu hier terug, via NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer