main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 25 februari 2024 — 09:30

Een land vol singles, die allemaal (fors) meer betalen aan de kassa: ‘Je bent eigenlijk altijd duurder uit’

Steeds meer Nederlanders moeten alleen hun broek ophouden. Inmiddels telt ons land zo’n drie miljoen alleenstaanden, maar financieel gezien kunnen zij nog altijd moeilijk opboksen tegen stelletjes. Boodschappen zijn relatief duurder, de huurprijs kan niet door twee en ook op vakantie gaan blijkt vaak net wat ingewikkelder. “Je moet heel goed opletten, wil je als single niet duurder uit zijn, maar je bent dat eigenlijk altijd wel.”

Stand van Nederland: Generatie Next onderzocht in een peiling waar singles het meeste moeite mee hebben. Met stip op één staat het vinden van een betaalbare woning. 34 procent van de respondenten geeft aan dit lastig te vinden. Op de tweede plaats staat het niet kunnen delen van de kosten (27 procent) en op plek drie alleen op vakantie gaan (12 procent).

Het alleen moeten dragen van de kosten ervaren veel singles dus als vervelend. En dan zijn de boodschappen voor één persoon ook nog eens duurder, omdat kleine verpakkingen relatief meer geld kosten. Supermarktketen Dirk van den Broek ziet de samenleving veranderen en probeert in te spelen op de behoefte van alleenstaanden, vertelt directeur commercie Ivar Venema.

“Wat je ziet is dat er steeds meer kleinere huishoudens komen, dus meer één- en tweepersoons huishoudens. Daar passen wij continu ons assortiment op aan”, vertelt Venema in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. “Kleinere huishoudens hebben een andere behoefte, ze hebben minder grote producten nodig. Dat betekent dat er meer producten komen die specifiek voor die huishoudens worden gemaakt.”

Kleine producten duurder

Er is dus meer te krijgen voor de single, maar kleine verpakkingen blijven relatief duurder. Zo kost een literfles rode wijn bij Dirk 4,15 euro. Een flesje met dezelfde inhoud van 250 milliliter gaat 1,73 euro over de toonbank. Per liter is dat een prijsverschil van maar liefst 2,77 euro. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld verse sapjes. Een klein flesje is in verhouding een paar euro duurder dan een grote variant.

Venema: “Als een product kleiner wordt, wordt het relatief gezien iets duurder. Dat komt omdat een kleiner product iets meer kost om te maken dan een product met meer inhoud. Relatief gezien ben je dus duurder uit.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Dirk probeert singles tegemoet te komen. “Sinds een aantal jaar zijn wij gestopt met multi-buys. Je hoeft bij ons niet meer producten te kopen dan je zelf nodig hebt van een aanbieding, om toch de lage prijs te krijgen. Waar andere ketens kiezen voor één plus één of twee plus twee gratis, zijn wij daarmee gestopt. Bij ons krijg je het voordeel vanaf één verpakking binnen de promotie.”

Daardoor belanden minder producten in de prullenbak, denkt Venema. “Uiteindelijk scheelt het gewoon in de portemonnee.”

Tips voor singles

Adine Faber-Versluis is financieel expert. Veel van haar klanten zijn millennials, die wel wat tips kunnen gebruiken om het leven betaalbaar te houden. “Je moet heel goed opletten, wil je als single niet duurder uit zijn, maar je bent dat eigenlijk altijd wel. Voor de eerste persoon is de prijs natuurlijk honderd procent, voor de tweede persoon komt daar maar iets van 15 procent bij. Dus als je met z’n tweeën bent, ben je dus veel goedkoper uit.”

Faber-Versluis geeft een aantal tips om als single wat goedkoper uit te zijn. “Ik zeg altijd: begin eerst met inzicht en overzicht. Zorg dat je je financiële zaken goed op een rijtje hebt. Dan weet je waarvoor je betaalt. En als je een eenpersoonshuishouden hebt, zou je ook kunnen denken aan het verhuren van een kamer om extra geld te verdienen.”

Ze gaat verder: “En als we het over eten hebben: je zou bijvoorbeeld kunnen meal preppen. Dan maak je meerdere maaltijden in één keer en kan je wel een voordeelverpakking kopen, zonder dat je van alles weg moet gooien. Je vriest dan overige maaltijden in. Dan hoef je op een ander moment ook niet meer te koken. Dat scheelt weer moeite, tijd én gas.”

Alleen op vakantie?

Niet alleen het dagelijks leven is duurder, singles vinden het vaak ook lastig om op vakantie te gaan. Hoewel een alleenstaande de prijs van een hotelkamer niet kan delen, zijn de kosten vaak niet de grootste belemmering. Veel singles vinden het moeilijk om alleen de grens over te gaan. Het mag daarom geen verrassing heten dat singlereizen aan populariteit winnen.

“Wij organiseren groepsreizen voor hoger opgeleide singles. Dat doen we al 22 jaar”, vertelt Roy van Ammers, directeur van een reisbureau voor singles. “We organiseren weekenden waar mensen bij elkaar komen, maar ook strand-  en wintersportvakanties. Allerlei leuke trips waar mensen bij kunnen aanhaken.”

Hij ziet de vraag naar singlereizen in rap tempo groeien. “Het bedrijf zelf groeit heel hard. Maar misschien neemt het aantal hoger opgeleide singles in Nederland ook steeds meer toe.”, zegt Van Ammers, die ziet dat het taboe op singlereizen aan het verdwijnen is. “Steeds meer mensen gaan gewoon gezellig mee.”

‘Nu mijn vrouw’

Voordat Van Ammers vakanties voor singles regelde, werkte hij bij een corporate organisatie in Amsterdam. “Ik dacht: dit is niet mijn ding, ik wil impact maken en iets leuks doen. Opeens zag ik een vacature: ‘Gezocht, coördinator reizen en feesten voor singles in Amsterdam’. Toen dacht ik: dit is lachen. Het betaalde helemaal niets, maar dat maakte mij niet uit. Ik dacht: ik lever de helft van mijn salaris in en ga lol maken.”

Hij was destijds zelf single. “Als reisleider ben ik meegegaan op allemaal mooie skitrips, op weekendjes weg. De zaken gingen goed, uiteindelijk hebben we nog iemand aangenomen. Langzaam ontstond er iets tussen ons en dat is nu mijn vrouw.” Het doel van de reizen is om te genieten van een welverdiende vakantie. Van Ammers: “Het gaat niet om het krijgen van een relatie. Maar, ja, soms ontstaat er zeker liefde.”

Het aantal alleenstaanden in Nederland neemt toe en ons land is daar niet volledig op ingericht. Zo ervaren veel singles dat zij niet of moeilijk aan een koopwoning komen. Het is met één inkomen financieel niet te bolwerken. Zijn er oplossingen voor onze singles? Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu hier terug, via NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer