main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 24 februari 2024 — 20:19

Herdenking twee jaar Oekraïne-oorlog maakt veel los: ‘Ik waarschuw mijn ouders vanaf hier voor bommen’

Door het hele land kwamen zaterdag Oekraïners in stilte bijeen om de slachtoffers die gevallen zijn in de oorlog te herdenken. Precies twee jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen en vonden de eerste hevige gevechten plaats.

Een grote stoet met geelblauwe vlaggen naderde zaterdagmiddag in Rotterdam het Stadhuisplein. De mensen waren stil. Af en toe scandeerde iemand door een microfoon ‘glorie aan Oekraïne!’. Sommigen mensen huilden. Aan vrijwel elke arm hing een kleuter of zelfs een baby. Momenteel huisvest Rotterdam drieduizend Oekraïense vluchtelingen. “We kunnen dat als stad aan en we willen er alles aan doen om Oekraïners een hart onder de riem te steken”, zei locoburgemeester Robert Simons al eerder.

Luchtalarm

Karyna Azarian komt uit Oekraïne en kwam een paar jaar voor de oorlog naar Nederland toe om samen te zijn met haar Nederlandse partner. Haar familie woont in Oost-Oekraïne. “Ik maak me ontzettend zorgen om hen. Ik heb de app voor het luchtalarm op mijn telefoon, zodat ik mijn ouders vanaf hier kan waarschuwen voor bommen”, zegt Azarian in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Tekst gaat verder onder de X.

Zus

Azarians zus vecht aan het front. Zij bestuurt drones die het gebied op beeld vastleggen zodat het Oekraïense leger weet waar de Russen zich bevinden. “Ik ben zelf 29 jaar, mijn zus is 7 jaar ouder. Zij wil ook verder met haar leven en aan een gezin beginnen. Er is geen toekomst voor haar, maar ook voor ons niet.” Azarian vervolgt: “Ik voel me ontzettend moe. Alle emoties op een dag zoals vandaag komen weer boven. We worden er moedeloos van, maar we gaan door. Mensen nemen wapens in hun handen, voor gerechtigheid”. Azarian heeft overwogen om zelf te gaan vechten. “Maar tegenover mijn man in Nederland vind ik dat ook niet rechtvaardig. Daarom voer ik mijn strijd vanaf hier.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Doorgaan’, dat woord sprak ook de Oekraïense president Zelensky zaterdag uit. “We hebben 730 dagen van ons leven hiervoor gevochten. We zullen winnen op de beste dag van ons leven”, zei Zelensky tijdens een ceremonie op vliegveld Hostomel, in de buurt van Boetsja. Om het vliegveld werd in de eerste dagen van de invasie hevig gevochten.

Meer munitie

“Het is zo’n ongelooflijk sterk volk. We moeten diep respect voor ze hebben en ze verdienen ook bescherming”, zegt VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani. Azmani vindt dan ook dat er snel meer munitie naar het land moet. “Toen de oorlog uitbrak, hebben we echt onderschat in hoeverre het conflict zou escaleren. Malaga is verder weg dan Oekraïne om maar een voorbeeld te noemen.”

Tekst gaat verder onder de X.

Onzekerheid

Ondanks dat Oekraïne van Nederland de komende tien jaar in ieder geval steun blijft ontvangen middels een nieuw gesloten Veiligheidsakkoord, blijft de toevoer van steun toch onzeker. “Er komt veel onzekerheid vanuit de VS. Daar is al maanden discussie over de steun”, zegt Azmani. De VS is niet alleen de belangrijkste militaire bondgenoot van Oekraïne, maar ook de grootste geldschieter. “De aanstaande verkiezingen waarbij Trump mogelijk kan zegevieren helpen daarin ook niet mee.” Trump is geen voorstander van de steun aan Oekraïne. 

Ook in Nederland neemt de steun om munitie naar Oekraïne te sturen af. “Wilders heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij tegen steun is”, zegt Pim van den Dool, chef politiek van NRC.  “Dit derde oorlogsjaar wordt inderdaad moeilijk voor Oekraïne, maar ik geloof dat het land zal zegevieren”, besluit Azmani.

Lees ook:

Vertrek zorgminister Kuipers ‘doet het vertrouwen in de politiek absoluut geen goed’

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer